Ke kořenům shoegazingu: Prahu poctí návštěvou My Bloody Valentine

Vydáno 24.04.2013 | autor: redakce

Irští My Bloody Valentine letos vydali nové album s prostým názvem m b v. Nahrávku, kterou od předchozího počinu Loveless dělí dlouhých 22 let, představí také v Praze. 10. června vystoupí v Divadle Archa.

Ke kořenům shoegazingu: Prahu poctí návštěvou My Bloody Valentine Ke kořenům shoegazingu: Prahu poctí návštěvou My Bloody Valentine

mybloodyvalentine5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My Bloody Valentine vznikli irském Dublinu v roce 1983. První desku Isn't Anything vydala formace o pět let později. Kapela vedená kytaristou Kevinem Shieldsem proslula zejména svými koncerty, které byly velmi působivé, i když se členové kapely skoro nehýbali, nedívali se na diváky a při hraní jako by sledovali své vlastní boty. Britská média v čele s magazíny NME a Melody Maker tak označila jejich styl jako shoegazing, složeninu výrazů shoes a gazing, tedy boty a dívání se.

Toto vyjádření se uchytilo i pro řadu jejich následovníků. Typickým prvkem tohoto žánru byly hlučné a velmi zkreslené kytary s výrazným podílem kytarových efektů. Svého vrcholu dosáhl shoegazing v roce 1991, kdy My Bloody Valentine vydali zmíněnou desku Loveless, kterou kritici i diváci označili jako mistrovské dílo. V roce 1997 se členové rozešli a znovu se potkali až o deset let později.

Pražský koncert začíná ve 20:00. Vstupenky jsou v prodeji v ceně 850 Kč v pokladně Divadla Archa a v ceně 890 Kč v síti Ticketpro.

TZ, ape

zavřít