LIVE: Pete Doherty v Praze křičel Bratislava, Bratislava

Vydáno 27.06.2013 | autor: Daniel Maršalík

Téměř přesně rok poté, co kvůli detoxu zrušil Pete Doherty své vystoupení na Rock for People, dorazil do žižkovského Paláce Akropolis, kde předvedl strhující show. Svou pověst rebela potvrdil na 100 % a i kdyby nezazpíval ani tón, lidé by odcházeli spokojeni.

LIVE: Pete Doherty v Praze křičel Bratislava, Bratislava LIVE: Pete Doherty v Praze křičel Bratislava, Bratislava

Peter Doherty 02PETE DOHERTY
Palác Akropolis, Praha
26. 6. 2013

Pár minut po osmé se na scéně objevil předskakující písničkář Alan Wass, vzhledem připomínající mladšího bratra Petera Nagyho, aby spolu s houslistkou, jež následně doprovodila i hlavní hvězdu večera zahrál půlhodinový set a navnadil nedočkavé publikum. Při poslední skladbě se k Alanovi přidal i sám Pete Doherty, oblečený do tmavého policejního/vojenského kabátu a čepice. Oboje svlékl hned po písní, když začal svou část večera.

Pete nemusel udělat mnoho, aby se sál dostal do varu. Stačilo přijít a nechat působit charisma. Hrál skladby jak ze sólové desky Grace/Wastelands tak z repertoáru kapel The Libertines a Babyshambles, jejichž je nebo byl frontmanem. Písničky Dohertyho kapel měly obecně silnější odezvu než sólové hity jako Last of the English Rose nebo Arcady. Folkovou náladu večera pozitivně narušovaly Dohertyho rockové manýry, kterými bavil nadšené a reagující publikum. Na žízeň do sebe na ex klopil sklenice irské whiskey, jen občas ji ředil kapkou coly. Postupně se společenská únava začala projevovat a o co méně byl přesnější ve zpěvu, o to výraznější byl jeho excentrický jevištní projev. Pete kromě svého charakteristicky zastřeného hlasu překvapil i dobrou hrou na kytaru. Vědom si toho, že hudba je závislá pouze na něm a na houslistce, si s písničkami hrál a většinou do závěru jednotlivých skladeb vtěsnal sólo, po němž sklidil zasloužený aplaus.

Peter Doherty 01Peter Doherty 11

Díky Britovi můžeme říct, že do Prahy zavítala nefalšovaná rocková hvězda: Pete nehleděl na zákaz kouření v sále a bez přemýšlení si zapálil, z hlediště se ozýval fanatický vřískot, který semtam probouraly hlášky typu "I love you", na jeviště dolétlo několik kusů dámského spodního prádla a dostal se tam i fanoušek, jenž byl následně zachycen ochrankou. Pete nešel pro nějaké to peprnější slovo daleko, Pražany také překvapil hecujícím pokřikem "Bratislava, Bratislava...". Svým vrávoravým pohybem shodil mikrofon, aby nakonec odhodil kytaru, pak mikrofon, stojan a ručník do publika. Nakonec vzal zbytek whiskey a coly a začal stříkat, jakoby právě vyhrál okruh v mistrovství světa Formule 1. Nechyběl stagediving, po němž Doherty odešel do šatny.

Pražské publikum, které svými živými reakcemi vytvořilo fantastickou atmosféru, dlouhým skandováním vyvolalo Petea nazpátek. Bohužel mikrofon už byl ztracen kdesi v davu, a tak Doherty závěrečnou skladbu Fuck Forever začal bez ozvučení. To ale vůbec nevadilo, Palác Akropolis ji zazpíval za něj a postaral se o dokonalou tečku nezapomenutelného večera.

Peter Doherty 15

Floutek Doherty má v sobě něco, čím dokáže uhranout fanoušky. Jako fracek se občas chová například i Liam Gallagher, jenže toho naopak téměř všichni nesnáší. Dohertymu přejeme i ty krásné ženy, které jsou s ním v bulváru často spojovány. Sledovat, jak se čtyřiatřicetiletý Brit dokáže během hodiny opít, bylo zábavné i mrazivé zároveň. Po smrti Amy Winehouse je nejvýraznější žijící rockovou hvězdou řídící se heslem "sex, drogy & rock'n'roll". A tak vypadal i jeho akustický koncert. Jestli ještě dekadentnější bude jeho další návštěva Prahy (9. prosince), když za sebou bude mít rockové těleso Babyshambles, máme se na co těšit.

text: Daniel Maršalík, foto: Vojta Florian


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít