Zemřel držitel pěti cen Grammy, světový jazzman George Duke

Vydáno 06.08.2013 | autor: Ondřej Bambas

Dne 5. srpna zemřel v Los Angeles 67 letech George Duke, slavný americký pianista, skladatel a producent. Své poslední album Dreamweaver dokončil minulý měsíc a věnoval ho své zesnulé manželce, kterou pochoval před celým rokem. Příčinou smrti byla chronická lymfocytární leukémie.

Zemřel držitel pěti cen Grammy, světový jazzman George Duke Zemřel držitel pěti cen Grammy, světový jazzman George Duke

george duke 28

George Duke se narodil 12. ledna 1946 v kalifornském San Rafael. Mezi jeho největší vzory patřil Duke Ellington, který ho i v raném věku přivedl na muzikantskou dráhu. Za svého života natočil přes tři desítky alb a rovněž stihl natočit několik nahrávek s takovými velikány, jakými byli Frank Zappa či Miles Davis. Jako host se objevil v roce 1979 i na desce Off The Wall Michaela Jacksona.

Byl považován za jednoho z největších průkopníků fusion, tedy spojování jazzu, R&B, funku, rocku, latiny a dalších stylů. Jeho melodie byly často využívány i soudobými umělci, samply jeho písní se tak objevily i v hip hopu a elektronické hudbě Kanye Westa, Daft Punk nebo Mylo. Jeho spojení je logické, neb George Duke byl jedním z raných hudebníků hrajících na syntezátor. Za svou více než čtyřicetiletou kariéru byl odměněn pětkrát cenou Grammy.

Jazz a funk přišly o další významnou osobnost, smrt Dukea přišla pouhý rok po odchodu jeho ženy Cosine, jíž bylo věnováno i poslední album, které stihl umělec nahrát. Ještě před červencovou deskou Dreamweaver vyšel na DVD záznam z jeho pražského vystoupení v Lucerna Music Baru z roku 2009.

text: Ondřej Bambas

zavřít