LIVE: Owen Pallett ukázal, jak s malým kašpárkem zahrát velké divadlo

Vydáno 06.08.2013 | autor: Ondřej Bambas

Díky předskakujícím Buke And Gase se klasický koncert rozrostl na dvojité představení a představil sympatický projekt brooklynského dua. V čem si jsou tito interpreti podobní a proč se do Owena zamilujete hned po první minutě? 

LIVE: Owen Pallett ukázal, jak s malým kašpárkem zahrát velké divadlo LIVE: Owen Pallett ukázal, jak s malým kašpárkem zahrát velké divadlo

owen pallett 3OWEN PALLETT
MeetFactory, Praha
5. 8. 2013

Buke And Gase je přesně ten typ skupiny, co zpříjemňuje podvečerní program letních festivalů. Jako například před pár dny na polském Off Festivalu. Kapely vystupující pouze ve dvou jsou vždy atraktivní, o to těžší ale pro ně je dokázat zaujmout a být v něčem originální. Co se ze začátku mohlo zdát jako nevinná legrace, se nakonec stalo hlavním trademarkem skupiny a Buke And Gase staví na svých podomácku vyrobených nástrojích.

Díky originálnímu zvuku barytonového ukulele (buke) a hybrida kytary s baskytarou (gase) doplněného o kopák a palcovou tamburínu nasazenou na nohu nemusí prakticky dvojice měnit nástroje, občas jen zpěvačka šáhne po modifikátoru hlasu, například při Cyclopean nebo když chce poděkovat a naučit se české slovíčko - pirátské Ahoj!.

Problém nastává v mírně repetitivním zvuku zmíněných nástrojů a na rozdíl od hravých melodií jejich hlučnějších a špinavějších alter eg Sleigh Bells zůstávají Buke And Gase příliš svázáni tepavým rytmem bubnu/tamburíny. Naštěstí disponují i složitějšími přechody a čistým zpěvem Arone Dyer, čímž dokazují, že fascinace nástroji není to jediné, na co by se měl posluchač zaměřit.

buke  gase 18


V čem dokázala předkapela minimalizovat své instrumentální rozpětí, dostal Owen Pallett za pomoci efektů svou hru na nejvyšší úroveň. Ani k sobě nepotřebuje bubeníka a kytaristu, natolik silné je jeho charisma. Je to jeden z těch lidí, kterým závidíte, jak talentovaní jsou - nejenže ovládá vícenásobnou hru na housle a klávesy, ještě k tomu zvládá skvěle zpívat. Na druhou stranu jste ale rádi, že takto obdařený člověk svého umu naplno využívá a rozdává radost. Potěší i momenty, kdy se u dobře předehraného podkresu Owen sám usměje a je vidět, jaké mu dělá hraní potěšení. Stejně pozitivní energie z něj vyzařuje i při podepisování po koncertě. A stejně mile dokáže podat i ty nejsmutnější písně, u nichž možná nebudete skákat, ale příjemně vás omámí a na tváři vyvolají pitomý zasněný výraz.

Owen neopomněl ani svou starší tvorbu vydanou pod pseudonymem Final Fantasy a přestože v živém provedení vyzněla například skladba This Lamb Sells Condo méně poetičtěji, nahrazením klavíru houslemi byl příběh kanadského realitního magnáta ještě syrovější a bližší svému vyznění. Mezi ostatní tvorbu pasovaly i nové ukázky z nadcházející novinky In Conflict.

owen pallett 133

Jak by trefně Buke And Gase mohli vyhrát roli festivalového černého koně, Owenu Pallettovi by slušelo venkovní prostředí s intimním osvícením v blízkosti přírodních krás. Světla, zahalující mlhovač znemožňující sledovat bubeníkovi údery a vypnutá klimatizace vystoupení příliš nepřidaly. I tak to byl velice nadstandardní koncert potvrzující neutichající bouření talentovaného trubadúra moderní doby.

text: Ondřej Bambas, foto: Petr Skočovský

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít