SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Paul Raven (110.)

Vydáno 26.10.2013 | autor: redakce

Často se žertuje, že chce-li muzikant vstoupit do říše nesmrtelných legend, měl by zemřít. Ale vždy, když podobný skon nastane, jde chlapácký černý humor stranou...

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Paul Raven (110.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Paul Raven (110.)

paulraven 02Dalším z předlouhé řady rockerů, pro něž si Zubatá přišla s předstihem, se v říjnu roku 2007 roku stal Paul Vincent Raven. Do hudebních dějin se zapsal především jako baskytarista industriálně-postpunkových Killing Joke.

Paul se narodil 16. ledna 1961 v britském Wolverhamptonu a s muzikou dlouhá léta laškoval pouze pasivně. Čas zapojit se do hudebního kolotoče, pověsit si na krk kytaru se čtyřmi strunami a stanout na pódiu nadešel až v samém závěru 70. let. S partičkou Neon Hearts začínal jako mnoho jiných na nikterak složitých punkových základech. Jejich řádění se dochovalo na albu Popular Music z roku 1979. O pár let později zkusil štěstí v glamrockových Kitsch, avšak tahle parketa nebyla jeho osudovou. Zásadní okamžik pro Ravenovu kariéru přišel během roku 1982, kdy nahradil původního zběsilého basáka Martina "Youtha" Glovera ve zmíněných Killing Joke. Severoamerické turné zdokumentované na EP Ha! Killing Joke Live znamenalo křest ohněm, a Raven obstál. Následně s kapelou absolvoval éru jejího největšího komerčního úspěchu, korunovanou třemi vynikajícími alby.

HAVRANÍ BASY...
...aneb stěžejní alba s Ravenovou baskytarou:

Popular Music (Neon Hearts, 1979)
Fire Dances (Killing Joke, 1983)
Night Time (Killing Joke, 1985)
Brighter Than A Thousand Suns (Killing Joke, 1986)
Extremities, Dirt & Various Repressed Emotions (Killing Joke, 1990)
Fook (Pigface, 1992)
Rude Awakening (Prong, 1996)
Killing Joke (Killing Joke, 2003)
Hosannas From The Basement Of Hell (Killing Joke, 2006)
The Last Sucker (Ministry , 2007)

 

V roce 1988, během příprav Outside The Gate, po vnitrokapelních neshodách Jaze Colemana opustil, aby o dva roky později své cesty opět dočasně spojili. Netrvalo však dlouho, následoval další rozpad a kolektiv se s výjimkou frontmana Colemana sešel pod hlavičkou Murder, Inc. Takřka zákonitě se Raven vzápětí objevil i v obměňující se sestavě bláznivého industriálního projektu zpěváka Chrise Connellyho a bubeníka Martina Atkinse s všeříkajícím názvem Pigface.

paulraven 03OD PRONG K MINISTRY
Polovina 90. let zastihla Paula Ravena v thrashovém běsnění v řadách amerických Prong. Stále častěji jej ale bylo možno zahlédnout ve studiích při práci na nejrůznějších remixech. Své nesčetné zkušenosti také využíval a předával dalším v roli producenta. Instrumentální vklady v kapelách Zilch, Society 1 či Godflesh byly víceméně epizodami, ovšem v roce 2003 nabylo konkrétních obrysů další sjednocení legendárních a jemu osudových Killing Joke a Paul stál znovu po Colemanově boku. Následně neodolal spolupráci a Alem Jourgensenem a právě temní Ministry se nečekaně stali poslední etapou Ravenova života.

INFARKT
Natáčení nového alba francouzských industriálních metalistů Treponem Pal v Ženevě v roce 2006 pro něj již zůstalo nedočtenou kapitolou. Raven se zcela běžně odebral spát, ale ráno v sobotu 20. října jej bubeník Ted Parsons nalezl mrtvého. Ve 46 letech Ravena skolil srdeční infarkt. "Paul byl úžasnej člověk, kterýho jsem měl hodně rád a důvěřoval mu. Vždycky měl ohromný myšlenky. Jsem hrozně šťastnej za společné chvíle během posledního týdne jeho života. Žertovali jsme a smáli se, smích byl zásadním rysem jeho osobnosti," nechal se po nešťastné události slyšet klávesák Reza Udhin. Ravenův nejnovější projekt Mob Research, z nějž byl údajně velmi nadšen, již zůstal nedokončen.

text: Daniel Folprecht

 

V příštím díle: Jay Jam Master

zavřít