SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ol'Dirty Bastard (113.)

Vydáno 15.11.2013 | autor: redakce

Málokdo stihl za svůj život tolik lumpáren jako raper Ol'Dirty Bastard (1969-2004). Zákládající člen Wu Tang Clan bral i prodával drogy, neplatil výživné, mařil výkon úředního rozhodnutí, nezákonně držel zbraně všeho druhu, vydíral, vyhrožoval zabitím, neplatil daně. Na 3. listopad roku 2004 si nechal ten největší "exces" - v 35 letech zemřel přímo ve studiu.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ol'Dirty Bastard (113.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Ol'Dirty Bastard (113.)

odbKdyž jednou utekl z nápravného zařízení, nenapadlo jej nic jiného, než hned vyrazit na koncert domovského Wu Tang Clan. Vzhledem k tomu, že i ostatní členové téhle partičky byli pod drobnohledem policie, nebyl pro ně problém si Ol'Dirtyho odvézt zpátky do krimu přímo odsud.

V nedobrovolném kontaktu s policií se ODB v posledních letech specializoval na silniční přestupky: v autě plném drog (nejčastěji koktejl marihuana, kokain, crack), navlečený v neprůstřelné vestě, s nabitou bouchačkou se nikdy příliš nezabýval barvami na semaforech a už vůbec ne faktem, že mu byl zabaven řidičský průkaz a soud mu zakázal řízení motorových vozidel. Někdy mu to kupodivu prošlo: když hlídku odehnal střelbou a ujel, ovšem jindy si za své zhulenecko-crackové projížďky odseděl pár měsíců ve vězení.

Jako by jej to vůbec nepoznamenalo: když ho v roce 2003 propustili po dvouletém věznění, zašel rychle podepsat smlouvu s labelem Roc-a-Fella rappera Jay-Z a na následné tiskovce hrdě prohlásil, že léta za mřížemi mu nic nevzala a vyšel z toho jako starý známy Ol'Dirty Bastard se všemi svými "zálibami". Byl to nejproblémovější člen Wu Tang Clan, živel, který nedbal svého okolí. Úředně mu bylo přiznáno třináct nemanželských dětí. Když jej některá z bývalých milenek upozornila, že jí dluží na výživném, vzkázal jí, že ji odpráskne. Několikrát skončil v nemocnici s olovem v břiše: a třeba jen proto, že se pohádal s někým z konkurenčního labelu o nové desce. Zvláštní péče se mu dostávalo i ve vězení: musel být pod policejní ochranou, pokud ho bachaři nechtěli ráno najít s krkem podřezaným víčkem od konzervy. Raper to však byl nadprůměrný: do hiphopových deklamací dovedl totiž vložit melodičnost a zpěvnost.

Klan Bastardů

Ol'Dirty bastard se narodil jako Russell Tyrone Jones v Brooklynu v roce 1969. Vyrůstal ve čtvrti Fort Green, rodina se snažila, aby z něj vyrostl řádný občan. Malý Russell ale upřednostnil pouliční kamarádství s bratranci Robertem Diggsem a Garym Gricem. Spolu začali zbožňovat kung fu filmy a rap, přejmenovali se na Ol'Dirty Bastarda, the RZA a the Genius a založili Wu Tang Clan. Hned jejich prvotina Ester the Wu-Tang (36 Chambers) z roku 1993 se stala jedním z nejvlivnějších alb undergroundového hiphopu 90. let.

odb-wu-tang-live-wallpapers-7-1-s-307x512LIFE AFTER DEATH

Provokovat bude ODB i po smrti. Jedna americká televizní stanice s ním ještě před smrtí natočila reality show Stuck On Dirty. Soutěžícím je přislíbena vysoká finanční odměna, pokud se od tapeta během 24 hodin nevzdálí na více než 3 metry. Vzhledem k dennímu rytmu tohoto nespoutaného provokatéra by to byly sakra tvrdě vydělané peníze.

 

Od té doby se vydávali na sólové kariéry, ale po čase se vždy znovu scházeli k natočení dalších společných desek. Z nich se kvalitě debutu nejvíce přiblížilo album Forever. Ze sólových počinů OLB nejvíce zaujalo Return To The 36th Chamber, hitem se potom stal jeho duet Got Your Money, který pro něj složili The Neptunes.

Kolaps ve studiu

V posledních letech se jeho zločinnost ještě stupňovala, několikrát si poležel v blázinci a když už se zdálo, že se dal na lepší cestu (po svém posledním propuštění začal sám sebe titulovat Big Baby Jesus) a naplno pracoval na své comebackové desce, padl ve studiu mrtev k zemi. Selhalo mu srdce. Podívá-li se někdo do policejních svodek newyorské a kalifornské policie, jaký drogový arsenál u něj zabavili, není to ani moc překvapivé.

text: Vlastimil Beránek

Příště: Chris Whitley

zavřít