Bojkot Slavíka: po Ruppertovi se přidávají Klus a Xindl X

Vydáno 01.12.2013 | autor: redakce

Situace kolem vyřazení rappera Řezníka z ankety Český slavík se začíná vyostřovat. Poté, co jako gesto nesouhlasu s praktikami pořadatelů vrátil sošku Matěj Ruppert, se k protestu přidávají další přední zpěváci a muzikanti.

Bojkot Slavíka: po Ruppertovi se přidávají Klus a Xindl X Bojkot Slavíka: po Ruppertovi se přidávají Klus a Xindl X

reznikRapper Řezník, jehož vyloučení celou kauzu odstartovalo

Pořadatelé diskvalifikovali Řezníka z konečného hodnocení kategorie Mattoni Česky slavík - Hvězda Internetu 2013 na základě "závadnosti obsahu" jeho tvorby. Několik dní po odstartování celé kauzy zaslali Řezníkovi a médiím vyjádření, v němž mimo jiné uvedli: "Neumíme posoudit umělecký dopad a kvalitu Vaší produkce. Nechceme ji ani cenzurovat nebo omezovat její šíření. Rozhodně však nechceme a nebudeme podporovat propagaci extrémního násilí, kterou systematicky děláte ve svých textech i obchodních aktivitách."

Už předtím, krátce po vyhlášení výsledků a Řezníkově vyřazení, se však zvedla vlna nevole s postupem pořadatelů, kteří byli obviněni z cenzury. Jako první píchnul do vosího hnízda zpěvák Monkey Business Matěj Ruppert, který ohlásil, že se vzdává Českého slavíka, kterého získal v roce 2006 v kategorii Skokan roku. "Dávám tak najevo svůj nesouhlas s jednáním pořadatelů, kteří odmítli ocenit rappera Řezníka a vyškrtli ho z právoplatného prvního místa v kategorii Hvězda internetu. Spatřuji v jejich kroku nebezpečí - nikdo by totiž neměl diktovat, co se v kultuře smí a co ne. Nikdo nemá právo být arbitrem vkusu. Je to nebezpečný precedens jenom dokreslující situaci ve společnost," napsal ve svém prohlášení Ruppert.

Následovaly reakce dalších zpěváků. Tomáš Klus na svém facebookovém profilu uvedl: "Po krátké diskusi se svým Svědomím vám se vší vděčností za dosud svěřené Hlasy děkuji a neb si jich vážím, prosím v příštím roce spíš o osobní předání formou pobytí spolu kdesi na turné, či festu, neb s nimi v prostředí, kde trpí Svoboda neumím nakládat. Odhlašuji se tímto z ankety Český Slavík Mattoni, protože nejsem s to ztotožnit se s něčím, co se nějak tváří a jinak je."

Svůj nesouhlas s jednáním pořadatelů vyjádřil taktéž na svém facebookovém profilu i Xindl X: "Děkuju Vám všem, co jste mi v předchozích letech nějaké ty hlasy do Slavíka posílali. K mému překvapení se jich tam i letos našlo docela dost. Moc si jich vážím, ale budu rád, když příště už je posílat nebudete. Nešpiňte si kvůli mě ruce."


OPRAVA: Richard Krajčo se přímo k bojkotu nevyslovil. Pouze vyjádřil nesouhlas se Slavíkem v obecné rovině. Omlouváme se za původně nepřesný výklad věci, titulek a text byl opraven.

ape

 


 

reznik TOP

zavřít