TOP 15 zahraničních nováčků roku 2013 (II.)

Vydáno 25.12.2013 | autor: redakce

Po prvním díle, v němž jsme představili osmičku nejzajímavějších zahraničních objevů tohoto roku, servírujeme dalších sedm jmen, která nás letos nejvíce zaujala. Sledujte pozorně, nejspíš o nich v budoucnu ještě uslyšíte...

TOP 15 zahraničních nováčků roku 2013 (II.) TOP 15 zahraničních nováčků roku 2013 (II.)

Disclosure-SettleIcona-Pop-This-Ischance-the-rapper-acid-rapLondon-Grammar-If-You-Waitsky-ferreira-night-time-my-timeswimdeepthe-neighbourhood-i-love-you-album-stream

 

 

Disclosure (UK)

Duo mladíčků z Británie Disclosure, kteří si v rodné Anglii ještě nemohou objednat pivo, se o průlom snažilo uželší dobu, ovšem takový úspěch, který se jim dostal tento rok, snad ani sami nečekali. Vydali album Settle na pomezí housu a dubstepu, za níž sklízeli spíše chválu než kritiku, zamilovali si je party people po celém světě, a dokonce byli nominovani na Grammy v kategorii nejlepší taneční album. České publikum si na ně bude moci pomalovat obličej již 14. března, kdy zavítají do pražské Roxy. (Jana Václavíková)



 

Icona Pop (SWE)

Popové duo holek ze Švédska se seznámilo v roce 2009 na party, aby se následně začalo bavit dohromady a na plný úvazek. Kromě toho, že si rády občas někde dají pusu, se letos probojovaly na přední příčky hitparád jedním z největších hitů tohoto léta. I Love It je symbolem středoškolácké bezstarostnosti stejně jako celé jejich album This Is... Icona Pop. Čekání na verdikt, jestli se stanou popovou ikonou nebo sezonními hvězdičkami, si s chutí zpříjemníte se sluchátky v uších hrajících jejich napumpovanou hymnu, s kterou dvojice obletěla celý svět. (Alena Bílková)



Chance the Rapper (US)

Jak se předloni povedlo prosadit Franku Oceanovi a loni Kendricku Lamarovi, letos se často orodovalo za nováčka Chance The Rapper. Se svým mixtapem Acid Rap konečně prorazil a potvrdil slova Complexu, jenž ho již v roce 2012 označil za talentovaného rappera z Chicaga. Teprve dvacetiletý Američan Chancelor Bennett byl tak přizván na songy známějších kolegů Lil Waynea, Justina Biebra nebo aktuální novinku Childishe Gambina. I když letos vyšly v hip hopu další povedené desky (Pusha T, Drake, Kanye West), Chance The Rapper si svou přízeň získal zejména díky originálnímu přístupu koketujícímu se soulem. (Ondřej Bambas)

 

London Grammar (UK)

Kapelám se zpěvačkou vpředu se tento rok dařilo. London Grammar se poznali přes profilovky na Facebooku, kde si hodiny psali o hudbě, aby hned jejich první singl nasbíral přes dva miliony poslechů. Výrazným prvkem jejich hudby je právě zpěvaččin hlas, který v některých polohách zní jako hlas Florence Welsh. Ideálním příkladem je singl Wasting My Young Years o zpěvaččině rozchodu s přítelem. Debutová deska If You Want, jež odkazuje k trip hopu, a osobními texty navozuje melancholickou náladu, se dostala na přední příčky britských i americký singlových žebříčků. (Jana Václavíková)



Sky Ferreira (US)

Modelka, herečka, zpěvačka. Všestranná umělkyně zaznamenala svůj první hudební úspěch již vloni, kdy vyšel její singl Everything Is Embarrasing. Letos na podzim konečně představila své dlouho oddalované první LP Night Time, My Time s odvážným coverem, na němž je vyobrazena ve sprše. Dost dobře ale reflektuje syrovost a přirozenost její produkce. Hudba vychází zejména z rocku, folku a disco popu 70. a 80. let a v kombinaci s osobitým přístupem tvoří ideální doplněk k aktuální póze Miley Cyrus, která si ji vybrala jako doprovod ke svému turné. (Ondřej Bambas)

 

 

Swim Deep (UK)

Kapela, kterou si v tomto žebříčku zmiňovaní (a ve Velké Británii už teď hodně "velcí") The 1975 vezou jako svoji předkapelu na jarní turné. K vidění u nás byla na Rock for People, kde o půlnoci v hangáru svůj set odehrála jen pro hrstku lidí, přesto se však jednalo o jedno z nejlepších (ne-li vůbec nejlepší) vystoupení celého festivalu. Jejich debutová deska Where the Heaven Are We je plná příjemných melancholicko-hitových songů a dokonce na ní není žádná vata, což už se dneska moc nevidí... (Martyn Starý)

 

 

The Neighbourhood (US) 

Americká alternativní indie partička libující si v černobílé image vydala svůj debut I Love You letos v dubnu. Od té doby, co oslovili fanoušky na druhé straně polokoule, už mají za sebou turné s Imagine Dragons, účast v Lettermanově show a další singly, které zajímavostí předčí ty, co již zazněly na desce. The Neighbourhood jsou kapela s jasně vystavěným konceptem a výbornými melodiemi nemající slovo povrchnost či podbízivost ve slovníku. Je jen otázkou času, kdy si i Evropské publikum uvědomí, že tyhle kluky je ve svém sousedství dobré mít. (Alena Bílková) {vypnoutslider}

 

 


 

disclosure TOP

zavřít