RECENZE: Kofe-In postavili Dobré nebe

Vydáno 28.12.2013 | autor: redakce

Pětičlenná parta z Opavy vypustila do světa svou třetí studiovku Dobré nebe. Jejich poslední kousek slibuje rockovější zvuk, vymazlené aranže a opět literárně poetické texty. Zkrátka zdraví prospěšný kofein.

RECENZE: Kofe-In postavili Dobré nebe RECENZE: Kofe-In postavili Dobré nebe

Kofe-in moje dobre nebe COVKOFE-IN
DOBRÉ NEBE
Vlastní náklad
10 trax / 30:59 min

Tracklist: Až přijde čas, Moje dobré nebe, I kdyby, Čtenářský deník, Projíždíme krajinou, Havrani, Noc bude dlouhá, Věčnost je nic, Volnomyšlenkář, Dívčí

Kofe-in jsou českému fanouškovi známí hlavně z klubových akcí, především pak z koncertů se spřátelenými UDG, a díky výpravným, až takřka uměleckým klipům. Za ně už také posbírali nejedno ocenění. Novinkové video Moje dobré nebe předcházející třetí studiovce se nese v podobném duchu jako klipy ke kouskům z minulých desek. Trochu jiným směrem se ale přece jen posunula hudební stránka.

Kofe-In jsou tvořitelé krátkých příběhů. Epika od textů až po hudební kompozice zavádí do trojrozměrného světa. V prostoru vystavěné Dobré nebe je oproti předchozím deskám plné eufonicky vrstvených aranží. Producentsky se pod album podepsal Armin Effenberger z electro popového dua Cartonnage. Jeho rukopis je čitelný právě v bohaté hudební výstavbě, ale i v temnějším drivu, na který některé songy apelují.

Tyhle polohy sluší především barvě hlasu Jana Kunzeho. Zvláštně syrové zabarvení kontrastuje s kytarovými riffy a ostřejší rytmikou. Song Havrani či Až přijde čas tak dostávají hlubší rozměr, veselejším kouskům pak nechybí hravý sarkasmus. Několik songů z desky nepostrádá zpěvné refrény. Těm vévodí duet se slovenskou zpěvačkou Katarínou Lendlovou I kdyby, který nabízí zajímavý rozměr hlasových poloh a doplňuje už tak poměrně široký rozsah hudební perspektivy, které album rámuje.

Specifickou stránkou jsou texty. Unikátnost sdružených rýmů místy připomíná školní lavice. Pravidelnost ale chvílemi ruší a působí příliš uměle. "Máš dokonalou tvář, žádnou svatozář" či "Noc bude dlouhá, silná jako touha" se nachází na úrovni básnických prvotin ani ne náctiletých poetů. Přesto Jan Kunze coby tvůrce textů umí ze hry slov vykřesat i hodně povedené kombinace. "Jak jsme se milovali, ze sebe šaty rvali, prvního večera chladného" sice vyznívá lehce pateticky, přesto ne hloupě. Epická linka až na místy zmíněnou veršovací zarputilost nepostrádá atmosféru a dává prostor pro vlastní fantazii.

Třetí studiovka je vypilovaná množstvím uskutečněných koncertů, vyhraností muzikantů i hudební vyzrálostí. V kombinaci s oním producentským rukopisem je to deska, která kvalitou převyšuje obě předchozí. A ještě o kousek dál, někde v pozadí, je ukrytý další kousek potenciálu, který beze sporu Kofe-In mají. Dobré nebe je krok správným směrem. Teď už jen zbývá tuhle cestu vyšlápnout celou.

BEST TRAX: Až přijde čas, I kdyby, Havrani
ZKUT TAKY: UDG - Akrobat, Mandrage - Siluety, Kryštof - Inzerát


Martina Černá

4/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít