TOP 14 nominačních tipů v anketě Žebřík 2013 (III.)

Vydáno 22.02.2014 | autor: redakce

V závěrečném díle nominačních tipů ankety Žebřík představujeme interprety, kteří se v nominacích umístili na prvních pěti místech v kategoriích Skupina, Album a Objev roku. Hlasovat pro ně můžete do 28. února. Slavnostní vyhlášení proběhne 15. března ve Fakultě umění a designu ZČU v Plzni.

TOP 14 nominačních tipů v anketě Žebřík 2013 (III.) TOP 14 nominačních tipů v anketě Žebřík 2013 (III.)

 

 

HENTAI CORPORATION

The Spectre Of Corporatism: Starship Shaped Schnitzels From Planet Breadcrumbs Are Attacking A Giant Tree Monster Who Has A Vagina And Holds Hitler Hostage; tak zní kompletní název debutového alba bouřliváků Hentai Corporation. Kromě nominace v kategorii Album jim fanoušci zajistili další dvě nominace v kategoriích Skupina a Videoklip. Pražská pětice je tak co do nominací společně s Kryštof nejúspěšnějším interpretem letošního ročníku.

 

 

 

CHINASKI

Chinaski se na scéně pohybují už dvacet let. Začátkem února oslavili kulatiny vyprodaným koncertem v pražské O2 Areně, kde vedle největších hitů představili i aktuální novinky Stížnost a Hlavolam z jejich výběrového alba. Nové skladby produkoval anglický producent Greg Haver, jenž v minulosti spolupracoval se jmény jako Manic Street Preachers, Mel C nebo Bullet For My Valentine. Loni si parta kolem Michala Malátného odnesla z Žebříku speciální ocenění.

 

 

KRYŠTOF

V loňském roce vyhráli Kryštof dva Anděly, čtyři Slavíky a čtyřikrát bodovali v Žebříku. Letos mají společně s Hentai Corporation šanci ve třech kategoriích: kromě Skupiny také Skladba a Videoklip za píseň Cesta s Tomášem Klusem. Richard Krajčo pak ještě může uspět kategorii Zpěvák. V létě kapela odjede několik venkovních akcí pod titulem Kryštof kempy. Půjde o sedm koncertů v amfiteátrech, kde by podle kapely měli najít vyžití rodiče i děti. Po festivalové sezóně si chtějí dát minimálně roční volno.

 

 

MANDRAGE

Mandrage na své čtvrté řadovce Siluety zvážněli a nový přístup jim v Žebříku vynesl dvě nominace. Uspět mohou v kategoriích Kapela a Skladba, kde se objevily titulní Siluety. Textař a kytarista kapely Pepa Bolan  o novém albu prohlásil, že je postaveno na snové noční atmosféře s určitou dávkou melancholie a textech psaných převážně v obrazech a jinotajích. Bubeník Matyáš Vorda, známý také jako Dead Sailor, bude jedním z vystupujících na slavnostním vyhlášení 15. března v Plzni.

 

 

UDG

UDG na posledním Žebříku získali ocenění za Album roku a třetí místo v kategorii Skupina roku. Právě v kategorii skupin mají letos své jediné zastoupení. Jejich posledním počinem je předloňské album Akrobat, jež nahrávali s producentem Arminem Effenbergem, který nahrávce vtisknul elektroničtější ráz. Podle bratrů Pavla a Petra Vrzákových už kapela začala s přípravami nové desky. Od poloviny února jsou UDG na jarním turné společně s Voxelem a kapelou Lola běží.

 

 

ADRIAN T. BELL

Frontman The Prostitutes Adrian T. Bell se v Žebříku objevuje vůbec poprvé. Šanci na zisk sošky má jeho debutová deska Different World, k níž si přizval Michaela Rendalla, který má na kontě spolupráci s velkými jmény jako jsou Killing Joke nebo Paul McCartney. Na albu je cítit nádech country, saxofon, svižnější riffy i melancholické balady, jako celek je poctou klasickému písničkářství a muzikant se na ní představuje v mnoha odlišných polohách.

 

 

 

KOFE-IN

Pětičlenná parta z Opavy vypustila loni do světa svou třetí studiovku Dobré nebe. Producentsky se pod album podepsal Armin Effenberger z electro popového dua Cartonnage. Podle redaktorky iReportu Martiny Černé je Dobré nebe albem, které "kvalitou převyšuje obě předchozí. A ještě o kousek dál, někde v pozadí, je ukrytý další kousek potenciálu, který beze sporu Kofe-In mají. Dobré nebe je krok správným směrem." V loňském roce bodovala parta kolem zpěváka Jana Kunzeho v kategorii Videoklip.

 

 

VLADIMIR 518

Vladimír 518 loni vypustil do světa kritikou i fanoušky ceněné album Idiot, s nímž se bude ucházet i o zisk sošky v anketě Žebřík. Kromě obvyklých featuringů najdeme na nahrávce i skladby s Michalem Kocábem a Jiřím Kornem První singl z jeho druhé sólovky, track Nemam zájem má zároveň šanci v kategorii videoklipů. Rapper bude zároveň jedním z vystupujících na slavnostním vyhlášení 15. března v Plzni, kde ho doprovodí Idiot Live Band společně s Matějem Ruppertem a Romanem Holým.

 

 

SUPPORT LESBIENS

Po odchodu čtyřech pětin sestavy mnozí předvídali Support Lesbiens definitivní konec. Poslední původní člen Hynek Toman však zbraně nesložil, obvolal několik muzikantů a nová pětice vydala na podzim album Leave a Message +420 602 30 30 35. Kapela ve složení Hynek Toman, Jan Andr, Czenda Urbánek, Filip Fendrych a Radek Tomášek má v Žebříku hned dvě nominace: o zisk sošky se bude ucházet také singl The City.

 

 

 

ADAM MIŠÍK

O mladém zpěvákovi Adamu Mišíkovi bylo v loňském roce hodně slyšet. Zkušenosti, jež nabral v indie-rockové kapele The Colorblinds, zúročuje na sólové dráze. V loňském roce absolvoval úspěšné turné s Johny Machettem a Voxelem. Letos je na spadnutí jeho sólové debutové album. Předzvěstí je singl Tvoje světy, o jehož vizuální podobu se postaral tým se zkušenostmi s kapelami jako Kryštof nebo Charlie Straight. Na letošní jaro má Adam v plánu další koncertní turné.

 

 

BAGS

Strakoničtí benjamínci existují již pět let, jejich pop-rocková tvorba získala např. 2. místo ve vyhledávací soutěži Broumovská kytara a v první polovině loňského roku jste je mohli zaslechnout na těch největších českých festivalech. Nezvykle velká - osmičlenná parta v čele s frontwomankou Barborou Hájkovou má na kontě čtyři placky; poslední deska Oddělení hříchů obsahuje i píseň Stáváš se mnou, ve které hostuje frontman kapely UDG, Petr Vrzák a jejíž klip představili v prosinci.

 

 

LENNY

Kromě Adama Mišíka se letos na scéně objevil další potomek slavného muzikanta. Dcera Lenky Filipové, dvacetiletá Lenny, předvedla svůj specifický chraplák na dvou EP s názvem All My Love a Fighter. Mladá zpěvačka, mezi jejíž oblíbené interprety patří např. Bryan Adams nebo Sting, momentálně studuje v Londýně a na letošek chystá svoji první dlouhohrající nahrávku. Na léto má potvrzených několik festivalů po celém Česku.

 

 

 

LOLA BĚŽÍ

"To, co nás nejvíc baví, je živé hraní. A to je i důvod, proč tohle všechno děláme," tvrdí pražská parta Lola běží a v průběhu loňského roku svým slovům dala zapravdu: kapelu jste mohli potkat na společném pódiu s kapelami Sto zvířat nebo Wohnout, zahráli si také na několika majálesech, festivalu Rock for People nebo Sazávafestu. Sestava ve složení Jakub Míchal, Aleš Petržela, Jakub Jakubec, Petr Baláš loni vydala EP Hotel Lola.

 

 

 

WE ON THE MOON

Pětičlenná pop-rocková parta loni vypustila debutové dlouhohrající album Beating The Heroes, které vedle pochvalných kritik zabodovalo i úspěšným singlem The Ocean Sky. Za tuhle povedenou svižnou kytarovku získali třetí místo na českém Youtube festu, zahráli si na Rock for People či Hradech. Poměrně velkým úspěchem bylo i nasazení songu do vysílání i hitparády Evropy 2. {vypnoutlink:Starship}

 

 

text: Petr Adámek, Aneta Holá, Martina Černá

 


 

Mandrage promo 03 TOP

zavřít