Další ceny rozdány: v Brně se udílela Vinyla

Vydáno 27.02.2014 | autor: redakce

V brněnské Flédě se poslední únorovou středu udílela hudební cena Vinyla. Uspěl projekt Piana na ulici a kapely Nylon Jail a Vložte kočku.

Další ceny rozdány: v Brně se udílela Vinyla Další ceny rozdány: v Brně se udílela Vinyla

vinyla 08Ocenění Objev roku přebrali Nylon Jail

Ceny Vinyla si kladou za cíl ocenit autory a umělce, kteří mají svébytný pohled na zvuk současné české hudby, obohacují ji originálními prvky a posouvají ji tak dál. Umělci pak mezi sebou bojují v kategoriích Deska roku, Objev roku a Počin roku, vítěze na základě nominace vybere porota složená z hudebních publicistů z různých médií.

Letošní třetí ročník byl situován opět do brněnského klubu Fléda. Večer odstartoval vystoupením charismatické muzikantky Sáry Vondruškové a její houslistky, alias Never Sol. Dámy dokázaly z velkého sálu Flédy udělat komorní záležitost, z písní zazněly samozřejmě i Hands a Lay Down, v posledních dvou skladbách pak přitvrdily v elektronickém duchu.

Následovalo samotné předávání cen, v nichž v kategorii Počin roku bodoval projekt Piana na ulici. Jeho myšlenkou je dodat do veřejného prostoru nástroj, který je všem kolemjdoucím k dispozici a tím vytvořit prostor pro interakci zvuků a lidí. Do světa takto pronikl například záznam hrajícího policisty. V kategorii Objev roku zvítězila skupina mixující zdánlivě nemixovatelné žánry, elektroniku a country, Nylon Jail. Svoji hudbou boří žánrové škatulky i další z oceněných, sestava Vložte kočku, jejichž deska SEAT vyhrála mezi nahrávkami roku 2013 a porazila poslední alba Kittchena a Houpacích koní.

vinyla 09vinyla 19

Po udílení pokračovala hudební část v malém sále, divokým vystoupením hip hopové trojice Kyklos Galaktikos, zpět do velkého sálu se přemístila do velkého sálu na poslední živé hraní, v podobě rockového retra Houpacích koní. Večer zakončila produkce KREATON DJS.

Je jasné, že s menším komerčním potencionálem souvisí i menší posluchačská základna, ale takto kvalitní muzika by si větší zájem zasloužila, nejen u posluchačů brněnských.

text: Nikola Illeová, foto: Romana Šlapáková

zavřít