Na co se těšit v červnu: 15 tipů redakce

Vydáno 01.06.2014 | autor: redakce

První letní měsíc rozjasní spolu se sluncem i několik zásadních desek, nespočet klubových a halových koncertů a také první festivaly. Vše důležité, co byste v červnu neměli propásnout, najdete v našem přehledu.

Na co se těšit v červnu: 15 tipů redakce Na co se těšit v červnu: 15 tipů redakce


Lucie tiskovka2 14LUCIE

co: Nejslavnější česká kapela přelomu tisíciletí znovu v před svými fanoušky
kdy: 1. června - 5. července

Ještě před rokem fanoušci Lucie nedoufali, že by kapelu mohli ještě někdy vidět pohromadě naživo. Dlouholetá očekávání nabrala na realitě ohlášením samostatného turné, během něhož kapela vzpomíná na své největší hity. Turné Lucie v nejslavnější sestavě odstartovalo koncem května na Slovensku, v České republice má čtveřice Koller/Kodym/P.B.Ch./Dvořák na programu sedm halových koncertů ve třech městech (Ostrava, Brno, Praha), a dva open-airy (plzeňský Lochotín a festival Rock for People). Ještě před startem turné ladila kapela formu na několika menších koncertech, naposledy v pražském klubu Retro.

 

 

 

justin-timberlake-1.10.2012JUSTIN TIMBERLAKE

co: Úspěšný performer poprvé v České republice
kdy: 3. června - O2 arena, Praha

Loňský rok ovládli rovným dílem dva zpěváci: Pharrell Williams a Justin Timberlake. Druhý jmenovaný vydal po sedmi letech album The 20/20 Experience, jež se stalo nejprodávanější nahrávkou roku. O bývalém členovi boybandu N' Sync se začalo opět hovořit jako o nástupci Michaela Jacksona, což momentálně umocňuje i zpěvákovo hostování v nedávno vydané Jacksonově skladbě Love Never Felt So Good. Své kvality bude chtít Timberlake potvrdit i v největší domácí hale, kam s ním míří velkolepá audio-vizuální show. Těšit se můžete na hity jako What Goes Around... Comes Around, Cry Me a River, Suit & Tie nebo Jacksonův cover Human Nature.

 

 

 

elekceELEKCE - PROGRES

co: Přehlídka české elektronické hudby pro rok 2014
kdy: 6. června - MeetFacory, Praha

V módní kolekci Progres 2014 bude k vidění několik směrů. Přestože hudební trendy nejsou pro letošek jednoznačné, ze široké škály odstínů elektického výběru si vyberou spíše ti odvážnější. Je totiž důležité dívat se dopředu, stejně jako to dělají mladí umělci, jejichž tvorba bude představena. Zde pro představu několik vybraných jmen: Aid Kid, FELIX!, dné, HOLY, Mr. Moustache, Ticho De Beige. Po loňském prvním ročníku se program zužuje na pouhý jeden, a to konkrétně pátek 6. června Vstupenky jsou k dispozici za 250 Kč, na místě budou o padesátikorunu dražší.

 

 

 

princePRINCE

co: Symbolický koncert ve Vídni v den v den Princových narozenin
kdy: 7. června - Wiener Stadthalle, Vídeň

"Ahoj, máš novýho Prince? - To je starý!" Už v druhé půlce osmdesátých let bylo těžké sledovat Princeovu tvorbu, kterou pravidelně rozšiřuje až do současnosti. Od posledního alba je to sice několik let, ale po návratu k labelu Warner Bros. to vypadá, že se funková legenda opět našla. 7. června oslaví Prince své 56. narozeniny a nejen sobě, ale zejména svým fanouškům nadělí příjemný dárek. Nečekaně ohlášené koncerty v Paříži, Berlíně a Vídni jsou radostnou zprávou i pro české příznivce, protože kdo ví, kdy se sem zpěvák konečně podívá. Jeho vídeňský koncert s dívčím triem 3rdeyegirl je tak vedle vystoupení The Rolling Stones o několik dnů později jednou z nejočekávanějších akcí letošní sezóny.

 

 

 

IM Praha 101585IRON MAIDEN

co: Bruce Dickinson a spol. vzpomenou na své začátky
kdy: 8. června - Brno, Velodrom

Iron Maiden mají Českou republiku v oblibě. Aktuální koncert v Brně, třetí vystoupení kapely ve třech letech, bude součástí světového turné Maiden England, jež trvá už od poloviny roku 2012 a v jehož rámci už parta kolem Bruce Dickinsona v Česku jednou koncertovala. O shodná vystoupení však podle Iron Maiden nepůjde. Program by měl ještě více odrážet období 80. let. Kapela navíc slibuje obrovský světelný park, novou scénu a různá ztělesnění Eddieho. Nebude chybět ani spousta pyrotechniky. Vstupenky jsou k dispozici za cenu 1290 Kč a 1790 Kč.

 

 

 

 

linkin park huntingpartyLINKIN PARK
co: The Hunting Party, hluční a rockoví Linkin Park
kdy: 16. června

Začátkem jara vypustili Linkin Park do světa singl Guilty All The Same a krátce poté i informaci o chystané desce. V pořadí šesté studiové album se bude jmenovat The Hunting Party a kapela se na něm chce vrátit k ostřejšímu rockovému soundu, což výrazem "Hlučná a rocková" potvrdil i Mike Shinoda. Jejich poslední studiovou nahrávkou je dva roky starý počin Living Things. V mezičase natočila parta kolem Chestera Benningtona remixové album Recharged. Zda-li kapela vyrazí s novou deskou na plnohodnotné evropské turné, není zatím známo. Nejbližšími destinacemi, kde můžete Linkin Park slyšet naživo, jsou v tuto chvíli polská Vratislav (5. června) a německé festivaly Rock am Ring a Rock im Park (7. a 8. června).

 

 

 

 

Lana-Del-Rey-UltraviolenceLANA DEL REY
co: Nadchne Ultraviolence podobně jako Born to Die?
kdy: 16. června

7 milonů prodaných alb a 1 miliarda zhlédnutí na YouTube; to je Lana Del Rey v řeči čísel. Tyto hodnoty jistě zvedne nové album Ultraviolence, na něž fanoušci čekali dva roky. Pilotním singlem alba je skladba West Coast, k níž začátkem května vznikl atmosferický videoklip. Nahrávka Ultraviolence, jíž produkoval Dan Auerbach, kytarista a zpěvák The Black Keys, by podle samotné Lany měla být temnější než předchozí počin. "Tak temná, že téměř nejde poslouchat," vyjádřila se s nadsázkou zpěvačka, která je autorsky podepsána pod deseti z celkových jedenácti skladeb.

 

 

 

 

aerodrome 01AERODROME

co: První díl druhého ročníku v čele s Avenged Sevenfold a Limp Bizkit
kdy: 17. června - Incheba Open Air, Praha

Poté, co se loni uvedl nový pražský festival Aerodrome se System Of A Down v čele, se letos rozhodli organizátoři expandovat na celé dva dny. Avšak s téměř měsíčním rozestupem. První, červnový díl představí Avenged Sevenfold, Limp Bizkit, Roba Zombieho, Powerman 5000 a Hentai Corporation, kteří na poslední chvíli nahrazují Megadeth. Ti nedávno oznámili zrušení část svého turné z důvodu úmrtí v rodině basáka Davea Ellefsona, jemuž zemřel bratr. festival proběhne stejně jako loni na otevřeném prostranství Výstaviště v Holešovicích. Červencové pokračování nabídne vedle Alice In Chains a Children Of Bodom zejména očekávaný koncert Metalliky, která zahraje na přání.

 

 

 

Bryan Adams Hamburg MG 0649 flickrBRYAN ADAMS

co: Rockový gentleman po dvou letech opět pod širým nebem
kdy: 18. června - Velodrom, Brno

Bryan Adams je v České republice velmi oblíbený, což je patrně jeden z důvodů, proč k nám od své premiéry v roce 2003 míří celkově už pošesté. Naposledy tu kanadský muzikant vystoupil v roce 2012 jako headliner festivalu Benátská noc. Jeho posledním albem je šest let stará nahrávka 11, diváci na brněnském Velodromu se pravděpodobně dočkají zejména starších úspěšných kousků jako Can't Stop This Thing We Started, I'm Ready, Let's Make A Night To Remember, Summer Of '69, (Everything I Do) I Do It for You, nebo When You're Gone.

 

 

 

 

filip topolSBOHEM A ŘETĚZ

co: Vzpomínka na Filipa Topola k 1. výročí od jeho úmrtí
kdy: 19. června - Lucerna Music Bar, Praha

Zavzpomínat si na ústřední postavu legendární skupiny Psí vojáci přijdou do Lucerna Music Baru spřízněné kapely jako The Plastic People Of The Universe, Echt! nebo Garage, které zahrají ve své úpravě písně Psích vojáků. Koncert naváže na loňskou akci, kterou umělci symbolicky uctili památku zesnulému hudebníkovi. Filip Topol byl jednou z nejvýraznějších osobností české/československé undergroundové scény. Během tří desetiletí se z třináctiletého chlapce, kdy vystoupil na Hrádečku u Václava Havla, dostal na pozici charismatického a nenahraditelného lídra skupiny, kterou vedl zpoza piána a originálních textů.

 

 

 

united islandsUNITED ISLANDS
co: Festival láká na novou scénu v Kinského zahradě
kdy: 19. - 21. června - Praha

Zásadní novinkou letošního ročníku United Islands of Prague bude nová stage v Kinského zahradě. Její realizaci zafinancovali sami fanoušci festivalu, kteří v rámci sbírky na crowdfundingovém portálu Hithit poslali přes 1,7 milionu korun, tedy o sto tisíc víc, než organizátoři potřebovali. V Kinského zahradě vystoupí britská zpěvačka Ella Eyre, argentinští Bajofondo, Britové Childfood nebo domácí Ohm Square. Dalšími lokalitami festivalu bude Střelecký ostrov, Kampa, Žofín, Petřín a kluby Roxy, MeetFactory, Rock Cafe, Lávka, Jazzdock, La Loca, Palác Akropolis, Chappeau Rouge, Malostranská beseda, N.O.D., Café v lese, Zephyr Excelent Clubu a Nákladové nádraží Žižkov. Festivalu předchází 19. června tradiční Klubová noc a o vrchol oficiální afterparty se v MeetFactory 21. června postará DJ Shadow.

 

 

 

billy-idolBILLY IDOL

co: Král rebelů se v červnu zašklebí i v Praze a Bratislavě
kdy: 20. června - Aegon arena NTC, Bratislava, 21. června, Incheba arena, Praha

První letní den poctí Prahu svoji návštěvou nestárnoucí rebel Billy Idol. Osmapadesátiletý zpěvák je respektován jako někdejší punkrocker, který před mnoha lety našel způsob, jak přenést jízlivý punkový přístup do hlavních proudů popu. Dá se očekávat, že na koncertě zazní Billyho největší hity jako Rebel Yell, White Wedding, Dancing With Myself, Flesh For Fantasy, Hot In the City, Eyes Without A Face nebo Cradle of Love. Chybět nebude ani kytarista Steve Stevens, s nímž Billyho Idola pojí více než třicetiletá spolupráce. Na letošek muzikant slibuje nové studiové album - první od roku 2005.

 

 

 

okor titulní fotoOKOŘ SE ŠŤÁVOU

co: Na hradě Okoři, festival už pošestnácté zahoří
kdy: 21. června, Okoř

Lucie Bílá, Sto zvířat, Wohnout, UDG, České srdce, Lake Malawi, Vladimír Mišík & ETC, Rybičky 48, Adam Mišík, Voxel, Johny Machette, Petr Bende, Imodium, Hentai Corporation nebo Michal Pelant; ti všichni se objeví na pódiu pod hradem Okoř během šestnáctého ročníku Okoře ze šťávou. Akci, jež letos vychází na slunovrat, tedy nejdelší den v roce, bude moderovat známý komik Lukáš Pavlásek a ostřílený Pavel Anděl. "Okoř je vlastně takový malý český Stonehenge, je tam kamenný kruh, který stojí v těsný blízkosti stanového městečka. Každý rok se tam odehrávají speciální meditace, tak se těším na to propojení s festivalem," říká k festivalu organizátor Michal Šenbauer.

 

 

 

slow magicSLOW MAGIC

co: Další z řady veselých elektronických projektů prvně v Praze
kdy: 24. června - MeetFactory, Praha

V nedávné době už jsme měli možnost vidět živě interprety jako Giraffage, XXYYXX nebo Teen Daze. Právě někde vedle nich se řadí i umělec skrývající se pod pestrobarevnou maskou a jménem Slow Magic. Uvolněné tóny prosluněného electro popu přímo svádějí k poklidnému pohupování se se zavřenýma očima. Počasí by mohlo koncem června hrát akci do karet a návštěvníci by se mohli u MeetFactory naladit na správnou letní náladu. Vystoupení Slow Magic je po Suuns druhou červnovou akcí série Bohemian Like You. Vstupenky jsou v obvyklém předprodeji v ceně od 250 Kč.

 

 

 

jackson trialMICHAEL JACKSON

co: Od smrti Krále popu uplyne 5 let
kdy: 25. června

Už pět let se svět musí obejít bez Michaela Jacskona. Krále popu zemřel v roce 2009 na selhání srdce jen několik týdnů před plánovaným začátkem comebackového tour v londýnské O2 Areně, jež mělo čítat 50 koncertů. Jackson bral velké množství léků, jež měly podle pitvy jeho úmrtí na svědomí. Za jeho smrt se zpovídal jeho osobní lékař, který si odseděl dva roky ve vězení. Loni se Jackson stal už potřetí v řadě nejlépe vydělávající nežjící celebritou a před nedávnem se na trhu objevilo album Xscape s dosud nevydaným materiálem. {vypnoutlink:Air,Alice} {vypnoutslider}

 

 

text: Petr Adámek, Ondřej Bambas

 


justin-timberlake-1.10.2012 top

zavřít