Jak Mozart potkal Kubu..

Vydáno 22.03.2007 | autor: redakce

Ne, nejedná se o popis historického setkání Wolfganga Amadea s Jakubem Janem Rybou, nýbrž o recenzi Jana Mazury z unikátního koncertu, na kterém se do Mozartovy hudby pustili jazzmani, klasici a kubánští perkusisté.

Jak Mozart potkal Kubu.. Jak Mozart potkal Kubu..

MOZART MEETS CUBA
20.3. PALÁC AKROPOLIS, PRAHA

Odtajnění velkých omylů v dějinách hudby.


Pětice muzikantů, libující si v úpravách nejznámějších děl salcburského skladatele, zavítala do Prahy poprvé. Rakouské trio (piano, basa, bicí) a dva kubánští perkusisté však mají s předělávkami velikánů velké zkušenosti. Vydali již dvě alba, na nichž rytmy Ostrova svobody obohacují jednak melodie klasické hudby a druhak známé jazzové standardy.

Spíše než koncert připomínal večer v Akropoli vystoupení v dobrém cirkuse. S vážnou tváří zarputilých hudebních vědců prokládali aktéři skladby fiktivními historkami o Mozartově pobytu na Kubě, kam skladatel údajně vyrazil namísto do Prahy (ovšem událost se samozřejmě podařilo ututlat). Představa jak maestro pokuřuje tlustý doutník na pláži v Havaně (inspirace pro klarinetový koncert) a kterak se následně opíjí v nočním klubu (kde vznikly první myšlenky na Malou noční hudbu) je velmi zábavná a Češi cimrmanovský humor ocenili.



Samotná hudba Mozart Meets Cuba však rozhodně nebyla jen nějakým doplňkem komediálního vyprávění. Zprvu sice působila trochu rozdrobeně (hodně krátké skladby), ale v průběhu večera naštěstí začalo převažovat hraní nad mluvením. Oba černí muzikanti dodávali hudbě správný puls a ke konci vystoupení už každý v sále tancoval.

Mezi nejlepší kousky patřila velkolepá úprava Dona Giovanniho (opery psané pro Prahu - což je historicky i vědecky podložený fakt), kde se ukázalo, že Mozartova hudba zní dobře v jakémkoli stylu. Originální, vtipná a propracovaná show sklidila velký úspěch. Bylo až překvapující, kolik mladých lidí poznávalo přes dvě stě let staré melodie a s radostí si je prozpěvovalo. Teď nezbývá než čekat, koho si tenhle projekt vezme na paškál příště.

Jan Mazura

www.mozartmeetscuba.com

www.artsmarketing.cz


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít