TOP 7 letošního Glastonbury

Vydáno 02.07.2014 | autor: redakce

Největší festival světa, britský Glastonbury, má za sebou 44. ročník. Vstupenky byly vyprodány za rekordních 87 minut a areál Worthy Farm kousek od vesnice Pilton přivítal maximální kapacitu osazenstva 177 tisíc lidí. Vyzobali jsme pro vás sedmičku nejzajímavějších postřehů z letošního ročníku, jehož headlinery byli Kasabian, Arcade Fire, The Black Keys, Metallica a Elbow.

TOP 7 letošního Glastonbury TOP 7 letošního Glastonbury

 

1. NEJDŮLEŽITĚJŠÍ VĚC, KTEROU NESMÍTE ZAPOMENOUT DOMA

Odpověď je jednoduchá - holinky. Tenhle festival je opravdu pověstný svým typicky anglickým počasím a protože predikce počasí vypadají před akcí všelijak, jen málokdo si troufne nechat situaci náhodě a vyrazit bez gumáků. Místní stánkaři jsou ale holinkami, pláštěnkami, deštníky a hromadou dalších nezbytností dobře zásobeni. Letošní rok tuhle deštivou pověst jen potvrdil, bláto bylo opět úplně všude. Imagine Dragons hupsli do bahna v rámci solidárnosti s fanoušky ještě před svým setem - byli pak za pravé fešáky.

 

 

 

2. NEJOČEKÁVANĚJŠÍ VYSTOUPENÍ

Nešlo o Blondie, Pixies a dokonce ani o Metalliku. Největší vzrušení NA Glastonbury vzbudilo oznámení vystoupení country hvězdy Doly Parton. Jak se nechala slyšet v Glastonburském věstníku Emily Eavis, snila o jejím jméně na plakátě celou dekádu. Tři tisíce songů, přes sto milionů prodaných desek a 45 Grammy. Za chvíli tahle dáma oslaví sedmdesátku a když hrála na Pyramid stage odpoledne, zaplnila ji stejně jako večerní headlineři. A člověk jenom kroutí hlavou a směje se...

 

 

 

3. NEJNEČEKANĚJŠÍ COVER

Velké překvapení způsobil Serge Pizzorno z Kasabian, když začal brnkat první tóny Crazy od Gnarls Barkley. Nutno podotknout, že Serge byl několikrát během jejich setu pěkně naměkko. Zhostit se role posledního vystupujícího headlinera festivalu se Kasabian povedlo víc než náramně a na set postavený především z nové desky 48:13 mají být proč hrdí. Závěr jejich setu pak okořenil komik Noel Fielding (ten hubeňour z IT Crowd, co spal v rakvi).

 

 

 

 

4. NEJODVÁŽNĚJŠÍ VYSTOUPENÍ

Jeden kluk z kytarou úplně sám na obrovském pódium skvěle rozcupoval Pyramid Stage. Jde o Eda Sheerana, kterého je momentálně po vydání nové desky X v Anglii všude plno. Vyskakuje na vás z televize, plakátů, časopisů, prostě všude. Na Glastonbury hrál jen chvíli před svojí ex Ellie Goulding, o které je prý jeho song Don't. Vystoupil taky společně s Rudimental ve skladbě Bloodstream.

 

 

 

 

Glastonbury 2014 105. NEJSYMPATIČTĚJŠÍ ZJIŠTĚNÍ

Když pomineme všechny vystoupení, kterých tady bylo neuvěřitelných 2200, je to zejména zásah napříč generacemi, co dělá festival jendou nejlepších akcí světa. Potkáváte tu spokojené rodinky jen s několikaměsíčními caparty stejně tak jako sympatické páry sedmdesátníků, kteří si v klidu rozloží svoji rybářskou židličku někde daleko, ale pořád s dobrým výhledem na stage, spokojeně si přehodí nohu přes nohu a jednouše si užívají atmosféru festivalu, na který jezdí určitě už hromadu let.

 

 

 

 

 

 

6. NEJVTIPNĚJŠÍ DOTAZ

Patrně z úst Lily Allen, která vyrazila na stage v odvážném modelu, jenž musela neustále upravovat, což ve finále dospělo až k otázce přímo na mikrofon, zda-li už všichni viděli její "camel toe". Nutno dodat, že Lilly je pravá Glasto harcovnice. Jezdla sem jako malá se svým tátou a teď zase s manželem a dětmi. Právě svého manžela tady taky poprvé před pěti lety potkala. U Eavisů na farmě má nejspíš svůj vlastní pokojík.

 

 

 

 

glasto17. NEJNEČEKANĚJŠÍ FANOUŠEK

Patrně Bradley Cooper pokyvující hlavou na stagi mezi bednami při setu Jacka Whitea. Hodně vtipné bylo taky pokřikování prvních řad na herce Aarona Taylora-Johnosona (Kick-Ass, Godzilla), který se pohoupával v rytmu na kraji stage se svou manželkou Sam při setu The Black Keys. A Chris Martin se přišel podívat na Arcade Fire -  přestože se všichni třásli na secret gig v podání Coldplay, bohužel na něj nedošlo.

 

 

text: Kateřina Nováková

 


 

glasto 01 TOP

zavřít