V hlavní roli léto: TOP 10 nesmrtelných letních songů

Vydáno 15.07.2014 | autor: redakce

Letní hity se obvykle proměňují rok co rok podle momentální situace na popové a taneční scéně. I přes tuto proměnlivost a přelétavost trendů ale existují písně, které jsou s létem spjaté tematicky i atmosférou a dokázaly zafungovat i mimo sezónu. Popřípadě písně, jež se jako "letní hit" původně neproslavily, ale slavné jsou dodnes. Vybrali jsme deset nejlepších.

V hlavní roli léto: TOP 10 nesmrtelných letních songů V hlavní roli léto: TOP 10 nesmrtelných letních songů

 

 

10. LANA DEL REY - Summertime Sadness

Lana Del Rey možná v žebříčku trochu trčí - její píseň není ani letní hitovkou, ani léty prověřenou peckou. Nicméně hlavně díky unikátní emoci, která se s létem obvykle nespojuje, si místo v tomto žebříčku zaslouží. Koneckonců většina písní z Born to Die a následující desky Paradise evokuje melancholické toulání, cestování stopem a ztracení uprostřed velkého amerického světa. Uvidíme, nakolik léto ovládne smutek nové desky Ultraviolence, kterou zpěvačka představila diskutovaným vystoupením na festivalu Glastonbury.

 

 

 

 

9. BRYAN ADAMS - Summer of '69

Žebříček z velké části vyplňují odrhovačky a rockové klasiky. První z nich je píseň Summer of '69 z roku 1984. Zapamatovatelný kytarový riff neomrzí ani po třiceti letech, a i když ho na večírcích a plážových mejdanech uslyšíte sporadicky (nebo upřímně - vůbec), pravidelně se ve Velké Británii umísťuje v anketách o nejoblíbenější letní skladbu. Text pak vypovídá o jednom z nejtradičnějších hudebních námětů, tedy o lásce, co do nálady se tu zpívá jednoduše o oněch "best days of my life". Obojí se obvykle nezřízeně děje právě během letních měsíců.

 

 

 

 

8. ALICE COOPER - School's Out for Summer

Léto pro žáky a studenty znamenají hlavně prázdniny. Píseň Alice Coopera z roku 1972 měla dle jeho slov zachytit a atmosféru a nadšení momentu, kdy končí poslední minuty poslední dne ve škole před prázdninami a před člověkem se rýsují ty skvělé dva měsíce volna. Připomenout tak může ten osvobozující pocit i těm, kteří už dávno nejsou školou povinní. Stal se z ní hit – kromě řady coververzí a živých verzí s hostujícími hudebníky (Foo Fighters) se také dostala do řady seriálů a pořadů (Glee, The Muppet Show) a stala se tak napevno součástí popkultury a rockovou klasikou.

 

 

 

 

7. NANCY SINATRA & LEE HAZLEWOOD - Summer Wine

Prapůvodně byla tato píseň Leeho Hazlewooda zpívaná se Suzi Jane Hokom - proslavila ji ale až verze s Nancy Sinatra z roku 1967. Byla prvním z řady jejich populárních duetů. Stala se také podnětným materiálem k předělávkám - známá je verze Ville Vala z HIM a Natalie Avelon, zajímavý je třeba poměrně střízlivý song techno pionýrů Scooter, z domácích kapel pak stojí za pozornost práce Moimir Papalescu & The Nihilists (s obrácenými party pro ženský a mužský hlas). Když už jsme u interpretů zmíněných v letním žebříčku, Summer Wine si bolestně a zasněně zazpívala i Lana Del Rey.

 

 

 

 

6. ALPHAVILLE - Summer in Berlin

Summer in Berlin asi nepatří mezi největší hitovky kapely, možná by i byly nesmrtelné písně Forever Young či It Sounds Like a Melody vhodnějšími kandidáty - pro spjatost s létem ale volíme tenhle soundtrack k cestám do Berlína/po Berlíně. Současná berlínská mládež zřejmě Alphaville neholduje a na song jen tak nenarazíte ani v nějakém z vyhlášených tamějších klubů. Atmosféra bezstarostnosti a jedinečnosti okamžiku je ale nadčasová. A bez většího fantazírování si ji lze spojit s jakýmkoli jiným z hojně navštěvovaných, atraktivních měst, kam je právě během letních prázdnin ideální zajet.

 

 

 

 

5. MOIMIR PAPALESCU & THE NIHILISTS - Summer Deviaton

Poněkud odlišné léto představila ve své neotřelé písni dnes již kultovní česká electroclashová kapela. Ta s nevelkou nadsázkou odpovídá berlínským zákoutím a klubům, jak je známe z posledních let, mnohem více než osmdesátkový synthpop Alphaville. Nicméně ani ten v sobě nezapřou, i když je jejich interpretace značně svérázná. Obecně pak tahle kapela stojí za připomenutí napříč ročními obdobími - jakkoli jsou projekty bývalých členů téhle formace (v čele s pozoruhodnými Kill the Dandies!) v současnosti mezi tím nejzajímavějším na domácí scéně, po přízraku nekompromisních "Nihilistů" se nezřídka zasteskne.

 

 

 

4. PLACEBO - English Summer Rain

O létě britští idolové smýšlí zase trochu jinak - tenhle song z památné desky Sleeping with Ghosts neaspiruje na žádný dominantní post v playlistech na diskotékách a koupalištích. Zato se spíš hodí k pošmourným, kocovinovým návratům z plážových úletů a one night standů na exotických dovolených a sebezpytování. Protože i po těch nejbezstarostnějších letních radovánkách nezřídka přichází tvrdé vystřízlivění. A co se týká té meteorologické stránky písně - English Summer Rain je povinnou položkou v přehrávačích pro všechny, kteří tráví část léta v Anglii.

 

 

 

 

3. THE BEACH BOYS - California Girls

Šedesátková pecka California Girls vznikla po požití LSD - Brian Wilson o svém kreativním počinu na tripu hovořil v dokumentu Beautiful Dreamer. Píseň dotáhl a doladil dalšího dne Mike Love a hit byl na světě. Kdo nebude mít vyletněných The Beach Boys dost, nechť si pustí celou desku s názvem Summer Days (And Summer Nights!!!), ze které song pochází. Už název alba sám o sobě jasně ukazuje, o co hlavně kapele šlo co do tematiky - a k čemu se bude hlavně hodit jeho poslech. Pro doplnění znalosti o California Girls si pusťte cover Davida Lee Rotha i s ujetým videoklipem.

 

 

 

 

2. THE LOVIN' SPOONFUL - Summer in the City

V retro náladě zůstaneme i s druhým místem letního žebříčku. Píseň Summer in the City je vlezle veselou, nenáročnou, odpočinkovou hitovkou, ve které se odrazilo koketování s rock'n'rollem. O širší povědomí o songu se postarala úderná předávka Joe Cockera z roku 1993, která vrátila chytlavou melodii do oběhu a doplnila ji nápaditými aranžemi a novou dramatičností. The Lovin' Spoonful jsou dodnes aktivní kapelou - nežijí už sice všichni původní členové, sem tam ale skupina koncertuje hlavně po Spojených státech. Poslední studiové album vydala na sklonku šedesátých let.

 

 

 

 

1. OST GREASE - Summer Nights

Muzikál Pomáda patří mezi největší klasiky. Vyšel z pera Jima Jacobse a Warrena Caseyho a poprvé zazněl v Chicagu v roce 1971. Od té doby ho nastudovala řada souborů, česky ho uvádělo naposledy Divadlo Kalich. Slavnou filmovou verzi s Johnem Travoltou a Olivií Newton-John z roku 1978 viděl snad každý. Kdo ji ale neviděl s haldou popkornu a lahváčem v zaplivaném letním kině v nějakém okresním městečku (nebo ideálně v autokině, která u nás ale nemají valnou tradici), o létě a jeho kouzlech nemá ponětí. Pomáda člověka může sice iritovat, ale nezestárne ani za sto let. A v létě se tyhle guilty pleasures omlouvají. {vypnoutlink:Lucie}

 

text: Lucie Malá

 


 

grease TOP

zavřít