RECENZE: Dilated nastavili Druhou tvář, ale facky se bát nemusí

Vydáno 10.07.2014 | autor: redakce

Stýská-li se vám po živelnější éře Lenky Dusilové, křížení jejího skvostného hlasu s Panchovým, eponymním CD Sluníčka, od jehož vydání letos uplyne děsivých dvacet let a vůbec rocku té doby, druhé album pražských Dilated by vás mohlo pohladit po uších.

RECENZE: Dilated nastavili Druhou tvář, ale facky se bát nemusí RECENZE: Dilated nastavili Druhou tvář, ale facky se bát nemusí


dilated-druha-tvar-cd-2014DILATED
DRUHÁ TVÁŘ
Alfedus music
10 trax / 32:45 min

Tracklist: Pátrej, Dilema, Čtyři stěny, Sexuální manéž, Nespoutaná, Minimum slov, Druhá tvář, Cesta, Zatracená, Pátrej (No Samples)

Ač je tenhle kvintet relativně mladý, evidentně netouží hudebně experimentovat a raději se drží osvědčené klasiky a poněkud překvapivě stáčí své inspirační radary o dvě dekády vzad. Výsledkem je rock v ryzí podobě, i když občasné výboje grungeové dynamiky nelze pominout.

Trochu moderny jednoznačně ku prospěchu přináší zapojení samplu, leč Dilated tak činí velmi střídmě. Pozitivní vklad elektroniky ukazují dvě verze patrně největší hitovky Pátrej, které album rámují a jsou rozdílné pouze minimálně. Přesto ta osazená zvuky neživého původu je slušivější, neb pestřejší (snad to není přílišné rockerské rouhání). Ostatně nejsilnější skladby Dilated lišácky umístili na úvod alba, posléze již tolik výrazných momentů nenabízí.

Zcela zásadním faktorem, který skladby výrazně pozvedá, je dravý a přitom technicky čistý projev Lucie Kadeřábkové, obdařené parádně sytým hlasem. Občasné pěvecké zapojení pánských protějšků přináší o poznání horší vjemy, ať již jde o kohokoliv. Booklet jejich identitu důsledně tají. Nezpochybnitelný hitový náběh naprosté většiny materiálu ovšem sráží kvalitativní sinusoida textů, z nichž některé jsou navíc zbytečně tématicky generačně vymezené (zejména duety Sexuální manéž a Minimum slov) a těžko si lze představit, že by mohly kapelu provázet i za pár let. Márdi, natož Belko či Rytíř se holt nerodí každý den.

Přestože se Druhá tvář celkem dobře poslouchá, Dilated neoplývají osobitými nápady a fluidem, které by je činilo výjimečnými a nezaměnitelnými. Představují tudíž standard, který spolehlivě plní funkci dobré zábavy a z klubu vás rozhodně nevypudí. Ovšem jako jedni z mnoha...

BEST TRAX: Pátrej, Dilema, Čtyři stěny
ZKUS TAKY: Ksichties - Ksichties, Matahari - Jistota se houpá, Sluníčko - Sluníčko

Daniel Folprecht
4/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít