Zemřel Johnny Winter, fenomenální bluesový albín

Vydáno 17.07.2014 | autor: Petr Lenk

 

Ve věku 70 let náhle zemřel v hotelovém pokoji ve švýcarském Curychu legendární bluesman Johnny Winter. Příčina smrti, k níž došlo v noci ze středy na čtvrtek, dosud není známa.

Zemřel Johnny Winter, fenomenální bluesový albín Zemřel Johnny Winter, fenomenální bluesový albín

Johny Winter-102Johnny Winter hrál v Česku několikrát, tahle fotka je z Písku v roce 2008 


Zpěvák, kytarista, hráč na foukací harmoniku a producent Johnny Winter do poslední chvíle svého života pilně koncertoval. O uplynulém víkendu ještě vystupoval na festivalu v rakouském Wiesenu, v plánu měl i další koncerty a na září avizoval nové album Step Back.


Rodák z amerického Texasu vstoupil na mezinárodní bluesovou scénu koncem 60. let. V jeho kapele působil i mladší bratr Edgar Winter, rovněž albín. Společně byli hudebně činní již od útlého dětství, ovládali hned několik nástrojů a účastnili se různých soutěží a TV shows.

 

 

První velké ostruhy Johnny získával spoluprací s proslulým Muddym Watersem. Během své kariéry stihl vydat více než 25 alb. Za desku Third Degree (1986) získal cenu Grammy a o dva roky později byl uveden do Rock'n'rollové síně slávy. Jeho poslední studiový počin Roots vyšel v roce 2011.

 

Johny Winter-101


Johnny Winter se několikrát představil také v České republice, poprvé to bylo v Praze v roce 2003. Pochopitelně nechyběl ani na prestižní šumperské přehlídce Blues Alive. Naposledy jej čeští fanoušci mohli spatřit v květnu v brněnském Metro Music Baru. Dlouhá léta bojoval se závislostí na alkoholu i heroinu, což se podepsalo na jeho zdraví a zřejmě také přispělo k předčasnému odchodu do bluesového nebe.


Text: Jarda Hudec, foto: Petr Tibi, archiv

 

zavřít