SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Mel Galley (155.)

Vydáno 30.08.2014 | autor: redakce

Nejvíc se proslavil v první polovině 80. let jako kytarista Whitesnake. Ty musel opustit poté, co si vážně zranil ruku. Později ale přišla mnohem tragičtější rána. Lékaři mu oznámili rakovinu jícnu, které Mel Galley, kytarista s chytlavými riffy, podlehl 1. července 2008.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Mel Galley (155.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Mel Galley (155.)


Mel Galley 01Galley se narodil 8. března 1948 v anglickém Cannocku. První zásadnější kapelou byli Finders Keepers ke konci 60. let. Kdyby vznikla o deset let později, jistě by se jim dostalo lichotivého označení superskupina. Ve Finders Keepers se totiž sešel s pozdější rockovou star, baskytaristou a zpěvákem Glennem Hughesem, a také s bubeníkem Davem Hollandem. Ten se později prosadil v Judas Priest.


GLENN HUGHES, DAVE HOLLAND A DALŠÍ

Trio vytvořilo posléze i jádro kapely Trapeze, u níž kritika cení zejména její první tři alba z let 1970 až 1972. Glenn Hughes ale Trapeze o rok později opustil, neboť - jak uznával i Galley - lanu od věhlasných Deep Purple se nedalo odolat. Sám Galley strávil s Trapeze s přestávkami více než 15 let.

Zřejmě nejslavnější éra přišla mezi lety 1982 a 1984, kdy se stal členem Whitesnake. Období ohraničené alby Saints & Sinners a platinovým Slide It In přinesla Galleymu slávu. Na albu Slide It In se navíc jako spoluautor podílel na šesti písních. V roce 1984 ale musel kapelu po vážném zranění ruky opustit.


Zranění ovlivnilo jeho další kariéru, která už takových výšin jako v Coverdalových Whitesnake nedosáhla. Podílel se ale například na ambiciózním projektu svého bratra Toma s názvem Phenomena, v němž se sešly hvězdy jako Glenn Hughes či Brian May z Queen.


DEFINITIVNÍ KONEC

Roku 2008 Mel Galley svým příznivcům oznámil, že jeho rakovina jícnu se dostala do nevyléčitelného stádia. Po pět měsíců až do smrti víceméně smířený muzikant za pomoci své ženy Annette udržoval kontakt se svými fanoušky přes MySpace i Hughesovy webové stránky. Poměrně pravidelně jim psával i vzkazy.

JEDNOU JSI DOLE, JEDNOU NAHOŘE

"Je to to nejhorší, co se může kytaristovi stát. V jednu chvíli hrajete s jednou z nejslavnějších kapel světa a o minutu později se nemůžete poškrábat ani na zadku," prohlásil podle listu The Independent Galley o svém zranění ruky. Ke kytaře se ale nakonec vrátil - za pomoci lékařů a  také speciálního zařízení, kterému přezdíval The Claw, tedy dráp či pařát.

 

WS Geffen SimonFowlerS Whitesnake začátkem 80. let (první zleva)"Prožil jsem skvělý život, procestoval svět... potkal všechny typy lidí a hrál s nejlepšími muzikanty. Když jsem v 60. letech začal hrát s lokálními kapelami, nikdy jsem si nepředstavil, kam bych až mohl dojít," napsal na svém profilu na MySpace v únoru 2007, když svou nemoc oznámil. Zatím poslední vzkaz, ve formě krátké básně, si schoval na první výročí smrti.

Glenn Hughes označil o tři a půl roku staršího Galleyho za svůj vzor od dob dětství v Cannocku. „"Společně s Jimim Hendrixem a Ericem Claptonem byl jedním z mých kytarových bohů. Učil  mě hrát na kytaru, a co více, učil mě, jak žít. Po Cream byli Trapeze největším britským rockovým triem," uvedl někdejší zpěvák Deep Purple či Black Sabbath.


text: Dušan Kütner, foto archiv

Příště: Wilson Pickett, zásadní postava amerického soulu{vypnoutlink:Glenn Hughes}

zavřít