LIVE: Roxy šílela s The Herbaliser jak před 17 lety

Vydáno 27.10.2014 | autor: Ondřej Bambas

Autorská dvojice Jake Wherry a Ollie Teeba je u nás dobře známá. Do Prahy se vrátili pod hlavičkou The Herbaliser uzavřít narozeninový týden klubu Roxy. S sebou přivezli pět spoluhráčů a spoustu dobrých beatů tradičního hip hopu sfúzovaného s elektronikou, jazzem i funkem. Bohužel chyběla zpěvačka Jessica Darling a trochu lepší zvuk.

LIVE: Roxy šílela s The Herbaliser jak před 17 lety LIVE: Roxy šílela s The Herbaliser jak před 17 lety


the herbaliser-8


THE HERBALISER
Roxy, Praha
26. 10. 2014

V našem nedávném rozhovoru jeden z pilířů skupiny, baskytarista Jake Wherry, víceméně potvrdil tvrzení, že jejich hudba již nenabízí příliš nového. Skupina po několika nešťastných událostech ztratila tempo a nikdy se nedokázala vrátit na úroveň, kterou obhajovala na konci devadesátých let. V podstatě se ale přetransformoval i celý žánr, který The Herbaliser zastupovali, a kombinace tradičního hip hopu, který mají členové tolik v oblibě, s dalšími hudebními styly přestala být tak atraktivní. Na kvalitě jejich dosavadní práce to však nevrhá nikterak špatný stín a je stále hezké si zavzpomínat na staré dobré časy.


The Herbaliser mají v České republice i poměrně silnou základnu příznivců. Klub nebyl vyprodaný, místa ale zůstalo tak akorát, aby si kolem sebe člověk ponechal dostatečný osobní prostor k občasnému ráznějšímu povyskočení. To živá kapela podpořit umí. Mít v obsazení žestě, včetně ne tak častého basového saxofonu, je výhrou. Zvukaři se bohužel nepodařilo celý soubor zcela vybalancovat a ze začátku zejména baskytara, během celého setu pak DJ mix pult Teeby zůstávaly upozadněny. Poslední narozeninový večer však šlo hlavně o party. Vidět to bylo jak ze složení osazenstva, kde průměr nepřekročil třicet let, a většina z přítomných tak jistě otáčela ještě rané desky Herbaliseru, a také ve vzduchu z marihuanového oparu, který se sálem rozlézal. Zkrátka pohodičkový nedělní večer, který ani zvukové nedostatky nemohly pokazit.

the herbaliser-15

the herbaliser-19

Naopak, reakce byly kolikrát tak mohutné, že si návštěvník připadal, jak v dvakrát tak větším sále. Na jednu stranu zaslouzené ovace podporující i samotnou kapelu k živelné show, na stranu druhou pravidelného návštěvníka koncertů zamrzí, že se tak nechovají všichni posluchači i jiných žánrových odvětví.


The Herbaliser předvedli slušný výkon, z něhož nejvíce vystupovaly hip hopové kořeny a funk. Někdy byly úpravy původních skladeb rozpoznatelné hůře, někdy díky jasným rytmům, jako například v případě Welcome To Extravagance čerpající z reggae, lépe. Občas chyběly některé nástroje ze studia, tu a tam by skladbám slušel i hlas MCho či zpěvačky. Nic to nemění na faktu, že živě se The Herbaliser proměňuje v zcela jiný organismus a dokáže i v roce 2014 posluchače roztančit. A to se dělo i tentokrát v Roxy.

text: Ondřej Bambas, foto: Čestmír Jíra

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít