LIVE: Bilal poprvé v Praze - k dokonalosti scházelo málo

Vydáno 06.11.2014 | autor: Daniel Maršalík

Návštěvníci včerejší koncertu Bilala ve smíchovském klubu Futurum pocítili, jaké to je, když hudba má duši. Bilalův koncert obsahoval všechno, co má dobrý koncert mít. Jen je škoda, že fanoušků neosloulu je u nás tak proklatě málo, že ani pořádně nenaplní klub střední velikosti.

LIVE: Bilal poprvé v Praze - k dokonalosti scházelo málo LIVE: Bilal poprvé v Praze - k dokonalosti scházelo málo


Bilal 12


BILAL

5. 11. 2014
Futurum, Praha

Pětatřicetiletý Američan dodržel casual dresscode známý z propagačních plakátů. V klobouku, úzké kravatě a modré slim fit košili a vypasovaném tmavém saku se chopil mikrofonu a od prvního tónu úvodní Let Me Také You Higher bylo jasné, že Praha zažije parádní koncert. Už jen proto, že neosouloví umělci k nám nejezdí tak často, ale hlavně proto, že čtyřčlenná kapela ve složení bicí, basová kytara, kytara a klávesy odváděla špičkový výkon. Osobitou atmosféru hudby vytvořil zejména retro zvuk kláves a jazzové bicí. Skvěle fungoval i baskytarista, který přesně věděl, kdy nechat svůj nástroj dominovat a kdy slapovat. Bilalovi výtečně sekundoval i vystajlovaný doprovodný zpěvák ve slunečních brýlích a kožešinové beranici, který vyndal ruce z kapes až při přídavcích. Obří pochvalu si zaslouží také zvukař: jen málo koncertů u nás bývá takto kvalitně nazvučených.


Bilalova koncertní premiéra v České republice s přibývajícím časem gradovala. Zlom nastal při písních Sometimes a Love It, kdy si - už ze saka svlečený - zpěvák rozvázal kravatu, aby si ji uvázal jako čelenku kolem hlavy a rozepl košili. Začal si i víc hrát jak s hlasem, stejně tak s pohybem po jevišti (zejména kolem stojanu na mikrofon). Ačkoliv z Bilalových očí "vykukovala" všechna chemie světa, zpěvák předváděl maximální výkon. Hudba v jeho podání má "rhythm" i "blues".


Bilal 01Bilal 07


Zdálo se, že celý koncert proběhne v maximální pohodě a téměř zalitý sluncem. Jenže při představování kapely se na pódium za Bilalem vyšplhal podnapilý mladík, který měl touhu Američanovi něco říct. To se zpěvákovi nelíbilo. Naštěstí se po Ektorově vzoru nerozhodl mladíka knockoutovat, jen prohlásil "good night", hodil mikrofonem na zem a odešel do backstage.

Před začátkem přídavkového setu pří Back To Love na něj fanoušci křičeli, ať zahraje svůj největší hit Soul Sista, což se zpočátku jevilo jako velmi nešťastné rozhodnutí. Bilalova uraženost byla však pouze hraná a brzy ji obrátil ve vtip. Největšího prosebníka o velký hit donutil zavolat přítelkyni a věnovat ji ho. Bohužel dívka telefon o půl jedné ráno už nezvedala.

Bilal 05


Bilal se svou kapelou zanechal ve Futuru velmi dobrý dojem. Skvěle hájil barvy neosoulu a je mu stoprocentně odpuštěno, že nezahrál na letošním Hiphop kempu v Hradci Králové. Zbývá jen doufat, že to pořadatel s tímto alternativním hudebním žánrem nevzdá a pozve do Česka někoho dalšího. Takže kdo to bude příště? "Zlobivější" D'Angelo, uhlazenější Maxwell, "etničtější" India.Arie nebo samotná "královna" Erykah Badu? {vypnoutlink:Martin Svátek,Erika Fečová,Radimo}


text: Daniel Maršalík, foto: Matěj Slezák

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít