RECENZE: Damien Rice dojímá, citově vydírá a ovládá náš tep

Vydáno 18.11.2014 | autor: Daniel Maršalík

Přesně na den osm let od vydání alba 9 se začala prodávat třetí deska Damiena Rice. Irský písničkář poprvé zvolil název, který obsahuje víc než jeden znak. Novinka se jmenuje My Favourite Faded Fantasy.

RECENZE: Damien Rice dojímá, citově vydírá a ovládá náš tep RECENZE: Damien Rice dojímá, citově vydírá a ovládá náš tep

damienrice cdDAMIEN RICE
MY FAVOURITE FADED FANTASY
Warner Music
8 trax / 49:50 min

Tracklist: My Favourite Faded Fantasy, It Takes a Lot To Know a Man, The Greatest Bastard, I Don´t Want To Change You, Colour Me In, The Box, Trusty and True, Long Long Way

Už první, titulní track zpívaný vyšším přiškrceným hlasem dává jasně najevo, že písničkářova novinka bude stejně jako jeho starší tvorba opět útočit na posluchačovy emoce. Damien za posledních osm let složil osm srdceryvných skladeb, které mohou být soundtrackem mnohých lidských milostných příběhů. Zpěvák nás svým hlasem, silnými melodiemi a přemírou smyčců chce dojímat, citově vydírat a absolutně ovládnout naši tepovou frekvenci. Ukázkovým příkladem je singl a na první poslech nejsilnější skladba I Don't Want To Change You, kde vedle naléhavého zpěvu útočí i housle nebo kombinace obojího.

Stejně jako kdysi i nyní Damien dbá na to, aby každá písnička postupně gradovala, proto většina nahrávek má neobvykle dlouhou stopáž. Přes devět a půl minuty trvá It Takes A Lot To Know A Man z toho tři minuty "vrcholí". A i když si Ir dává záležet na vývoji svých písní, už nekončí psychedelií, jako tomu bývávalo dřív.


Další změnou oproti deskám O a 9 je absence hlasu Lisy Hannigan, písničkářky a někdejší Riceovy partnerky. Vokály nazpívaly jiné ženy, mezi nimiž nechybí ani Češka Markéta Irglová. Celkově tu však backvokály nedostaly tolik prostoru, jako kdysi mívala právě Lisa.

My Favourite Faded Fantasy je přirozeným pokračovatelem Damienovy písničkářské tvorby. Irského muzikanta bychom občas mohli nařknout z obliby v kýči, je to ale krásný kýč.


BEST TRAX: I Don't Want To Change You, The Greatest Bastard, My Favourite Faded Fantasy
ZKUS TAKY: Lisa Hannigan - Passenger, Markéta Irglová - Muna, Glen Hansard - Rhythm And Repose


Daniel Maršalík
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít