LIVE: Hudební chameleon Herbie Hancock potvrdil v Brně svoji genialitu

Vydáno 02.12.2014 | autor: redakce

První adventní neděli předznamenala v Brně velká hvězda. Vlastně celé souhvězdí, z něhož nejznámější je právě ta jménem Herbie Hancock. Doletěla z USA a prozářila den všem posluchačům, bez ohledu na sílu jejich jazzového vyznání.

LIVE: Hudební chameleon Herbie Hancock potvrdil v Brně svoji genialitu LIVE: Hudební chameleon Herbie Hancock potvrdil v Brně svoji genialitu


Herbie Hancock live2014 09


HERBIE HANCOCK

Hala Vodova, Brno
29. 11. 2014

Legendární klavírista a skladatel, držitel ceny za hudbu k filmu Round Midnight a 14 cen Grammy konečně přijel předvést své umění do Brna. Během více než pěti desítek let dlouhé kariéry šlo teprve o jeho třetí koncert v naší republice a první zastávku v Brně. Při této příležitosti se obklopil skvělými muzikanty: bubeníkem Vinnie Colaiutem známým ze spolupráce s Frankem Zappou, basistou Jamesem Genusem z Saturday Night Live Show a vynikajícím africkým kytaristou Lionelem Louekem.

Škatulkovat Hancocka čistě do jazzu je zcela nedostačující - je totiž právě tím chameleonem, co se pohybuje nad žánry jako jazz, funk nebo rock, ve zvuku od akustických klavírních poloh přes klávesy, syntetizátory a vocoder, které navzájem plynule střídá rychlostí jedné otočky klavírní židličky.

Herbie Hancock live2014 23

Herbie Hancock live2014 26

Večer tak zazněly standardy moderního jazzu, z nich v úvodu Watermelone Man, nechyběla Cantelope Island nebo snad úplně nejznámější Chameleon, jejíž téma prošlo improvizacemi hned do několika variací, až do závěrečného přídavku. Na setlistu se nacházely také elektronické skladby minimalistického charakteru, kde každý hudební posun provázela dlouhá jednotvárná plocha, takže působily, jakoby je Hancock s sebou přivezl právě z dalekých galaxií.

Dost vlastního prostoru dostal kytarista Lionel Loueke, zazpíval píseň afrického původu, v níž vrstvil svoje hlasové projevy do smyček a doprovodil se k tomu na kytaru, kterou používal zároveň i jako ryze rytmický nástroj. Jeho výstupem tak došlo k symbolickému přiblížení se k samým kořenům jazzové hudby, navíc to bylo příjemné osvěžení programu po nekonečných přívalech sól všech hudebníků. Pro tento večer byla potvrzena rovnice, že geniální hudebníci plodí geniální hudbu.


text: Nikola Illeová, foto: Martin Zeman

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít