LIVE: Tata Bojs zkráceni o lem nohavic, prodlouženi o dva singly

Vydáno 19.12.2014 | autor: redakce

S ní a Anikvariát. Nové skladby, které v předvánočním čase představili Tata Bojs. Ke dvěma písním vznikly dva videoklipy a na stejném čísle se ustálil i počet koncertů, na nichž jste obě vábničky chystaného alba mohli slyšet na vlastní uši. Po brněnské Flédě se dočkali diváci v pražském Divadle Archa.

LIVE: Tata Bojs zkráceni o lem nohavic, prodlouženi o dva singly LIVE: Tata Bojs zkráceni o lem nohavic, prodlouženi o dva singly


Tata Bojs Archa2014 24


TATA BOJS

Divadlo Archa, Praha
18. 12. 2014

Někdo má rád Beastie Boys, někdo Kraftwerk. Dvanáct set lidí mělo ale pro tento večer chuť poslechnout si hanspaulskou partu, která již několik let právem okupuje přední pozice kategorie menších-větších kapel. Svou oblibu získává nejen díky své hudební produkci, ale také neutuchající kreativitě, která je provází po celou kariéru.


Tata Bojs si s písněmi hrají a jejich podobu neustále proměňují, proto i když jdete na jejich desátý koncert, s podobou vašich oblíbených songů si nemůžete být jisti. Schválně, kolik verzí Růžové Armády jste již slyšeli? Zároveň oživují setlisty staršími, ne tolik profláklými kousky. Tentokrát skupina oprášila funky Vozejček z Biorytmů. Skladba sice byla příjemným osvěžením, ale dokázala, že právě tahle cesta není tou správnou, kterou by se měli rokenrolí pěšáci ubírat. Od toho tu máme uskupení okolo Romana Holého.

Tata Bojs Archa2014 05

Tata Bojs Archa2014 15

Tatáči naopak vždy více inklinovali k tanečnímu stylu, proto jejich aranže často sklouzávají do disco rytmu, v kterém definitivně zakončili i celý koncert. K rázu akce, kdy se chcete bavit a oslavovat vydání nového singlu, je to logické zakončení, moment však zároveň rezonuje se snahou připomenout Václava Havla. Právě intimnější verze Ztraceni v překladu patřila k nejsilnějším momentům celého koncertu. Komorní atmosféru nastolili hudebníci ještě jednou při druhém přídavku s akustickou verzí Eko Echo.

Cais &
Mardoša &
Hradil &
Bár &
Neuwerth.


Odlišné směřování v duchu taneční hudby ukázal zase nový singl S ní využívající minimalistického beatu a připomínající tak starší věci z diskografie kapely. Obě novinky disponují silnou produkcí, v níž získává hlas Milana Caise odlišnou formu a naživo tak nyní nezní zcela přesvědčivě. Jak S ní, tak Antikvariát však přinášejí slibnou ochutnávku toho, v jaké formě bychom se mohli v blízké budoucnosti se skupinou setkávat.

Tata Bojs Archa2014 18


Pražský křest se od toho brněnského příliš nelišil. Zásadně vlastně ani nevybočoval od jiných koncertů, jelikož se ale Tata Bojs pohybují mezi malými, prostějšími klubovými koncerty a exkluzivními halovými show, koncert v Arše měl blíže té pompéznější verzi. Nejen díky výbornému (ne však dokonalému) nazvučení pátého schovaného člena Dušana Neuwertha, který ale po špatném ovladači nesáhne snad nikdy, ale i díky přijemné vizuální show s úzkou projekční plochou, předsazeným LED trianglem a prostou výzdobou diskokoulemi odrážejícími zelené lasery.


Jak bylo zmíněno předskakující Beatou Hlavénkovou, před třemi lety na témže místě vystoupovala s Lenkou Dusilovou na křtu Baromantiky. V roce 2014 křtili Tata Bojs s ohrnutými kalhotami Singl A. Pokud by se Archa měla stát pro toto datum symbolickou zastávkou ke křtu obdobných výtvorů, bude ten předvánoční čas zase o něco příjemnější.

text: Ondřej Bambas, foto: Tomáš Klíma

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít