LIVE: Plzeňský Majales ve 13 obrazech

Vydáno 27.04.2015 | autor: redakce

Plzeňský Majáles oslavil své 25. výročí a vrátil se na přechodnou dobu zpět do areálu bývalého plzeňského Výstaviště, nyní Plzeň Plaza. Hudební program letos obstarali Mandrage, Michal Hrůza, Vypsaná fiXa, Škwor, Imodium nebo The Feud.

LIVE: Plzeňský Majales ve 13 obrazech LIVE: Plzeňský Majales ve 13 obrazech


Majales Plzen 25


Pro pořadatele plzeňského Majálesu, jehož historie sahá až do let 1966-1967, kdy byla tradice násilně přerušena, a novodobý Majáles začal svoji nepřerušenou šňůru v roce 1990, byla nová lokalita tvrdým oříškem. Vše muselo být pro návštěvníky areálu Parku Plzeň Plaza připraveno tak, aby se akce vyrovnala vybudované úrovni na Lochotíně. Někteří návštěvníci byli k prostorům Parku Plaza předem skeptičtí, ale pořadatelům se povedlo areál dobře připravit a využít prostory na maximum.

Majales Plzen 08

Majales Plzen 05

Na diváky čekala 3 pódia. Excelent stage - amfiteátr před řekou s několikatisícovou kapacitou k sezení i stání, kde vystoupily kapely Slza, Sto zvířat, Imodium, Wohnout, The Feud, Michal Hrůza, Mandrage a Škwor. Za řeku na Majáles stage zamířili Atmo Music, No Name, Vypsaná fiXa a odehrály se tu také speciální dvojkoncerty kapel Nebe & Jelen, Xindl X & UDG, Horkýže Slíže & Pipes and Pints. Třetí menší Park stage přivítala např. Prague Conspiracy, Voxela, Berušky a další. V areálu za řekou se odehrával tradiční doprovodný program - Majálesové svatby, tradiční soutěže o ceny - Majálesový borec, minigolf, k dispozici byl lanový park a další tradiční atrakce.


Největší nevýhodou celého areálu byl fakt, že prostor před a za řekou je propojen pouze jedním mostem, což samozřejmě vedlo k tomu, že se mezi jednotlivými vystoupeními tvořily velké fronty návštěvníků přesouvajících se od jednoho k pódia k druhému.

Majales Plzen 01

Majales Plzen 90

Sobotní program odstartovala Slza ve složení Petr Lexa a Lukáš Bundl. V setu samozřejmě nechyběl největší hit Lhůta záruční, oceněný 2. místem v kategorii skladba roku v anketě Žebřík 2014. Slza si troufla i na předělávku písně Daemons od Imagine Dragons. Stejně jako v loňském roce vystoupilo na Majálesu anglické charismatické trio The Feud.

Majales Plzen 18


Jedna z nejoblíbenějších tuzemských ska kapel Sto zvířat letos oslavuje - stejně jako plzeňský majáles - svých 25 let. Sestava představila nejen skladby z posledního alba Tlustý chlapeček se včelou v kalhotách, ale i starší hitovky jako např. oblíbenou Alice se dala na pití.

Majales Plzen 35

Majales Plzen 51

Prvním ze speciálních dvojkoncertů byl set Nebe & Jelen. Po zvukových zkouškách nastoupilo na pódium nejprve Nebe v čele se zpěvákem Petrem Harazínem. Jelen, Objev roku cen Anděl 2014, zahrál skladby ze svého debutového alba Světlo ve tmě, včetně oblíbených Magdaléna a stejnojmenné Jelen. Na pódiu nechyběla ani Kateřina Marie Tichá, která si s kapelou střihla singl Tančíme spolu. Společný dvojkoncert Nebe & Jelen navázal na jejich letošní společné klubové turné.


V odpoledních hodinách za slunného počasí dostalo prostor Imodium, skalní fanoušci pod pódiem si zazpívali např. hity Kluci nepláčou, Nebe nad Berlínem, Valerie nebo Polarity. V nabitém odpoledním programu pokračovali Wohnout.

Majales Plzen 63

Majales Plzen 76

Dvojkoncert Xindla X & UDG byl jedním z nejsilnějších zážitků celého programu. Ondřej Ládek alias Xindl X tradičně prokládal jednotlivé skladby svými vtipnými hláškami, zahrál na mandolínu, "zatančil" a v úvodu ukázal své "vypracované" tělo při striptýzu, během něhož byl bouřlivě povzbuzován křikem fanynek v prvních řadách.

Společné vystoupení UDG s Xindlem X pak bylo jedním velkým mejdanem na pódiu i pod ním. Bubeník UDG Tomáš "Jugi" Staněk do koncertu zapojil i fanoušky, což se nelíbilo přítomné ochrance pod pódiem, ale i tak se povedlo z kotle vytáhnout dvě fanynky, které pak v prostoru pod podiem hrály společně na buben. Další diváci v prvních řadách dostali od bubeníka UDG na hraní činely.

Majales Plzen 81

Majales Plzen 101

Hudební kariéra dvou fanynek byla velmi krátká, neoblomná ochranka obě dívky po jejich krátkém "bubenickém vystoupení" vykázala z prostoru pod podiem zpět mezi běžné diváky. Zpěvák UDG Petr Vrzák poté Xindla X překvapil, když jej nečekaně představil vtipnou hláškou jako "jediného živého účastníka kurzu Olgy Lounové".


Michal Hrůza dokázal, že nedostal nadarmo 2. místo v kategorii zpěvák roku v anketě Žebřík 2014 ani nejvyšší ocenení v Andělech. Na pódiu s sebou měla kapela i talismany: králíky Boba a Bobka, jako předzvěst hokejového mistrovství světa.

Majales Plzen 110


Mandrage po svém akustickém divadelním turné prokázali, že stále ještě umějí hrát pro početné publikum. Celý jejich koncert byl propracovaný včetně scény a kostýmů - scéna byla laděná do bílé barvy, kterou doplnily bílé kostýmy, obří písmena MNDRG, která během koncertu měnila barvy. Zazněly písně Hledá se žena, Šrouby a matice, Tanči dokud můžeš, Siluety, Františkovy Lázně a další hity.

Jak je v posledních letech na Majálesu tradicí, začalo ve večerních hodinách pršet. Diváky to ale neodradilo. Za neustávajícího deště se v závěru představila rocková parta Škwor, která obstarala důstojný závěr celého Majálesu.


text a foto: Jana Braunová

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít