Birth of Joy interview: Jak zpříjemnit cestování? Vyprávět si vtipy

Vydáno 16.06.2015 | autor: redakce

Birth of Joy fungují už deset let. Jejich inspirace je patrná z bluesové a psychedelické scény 60. a 70. let. Ostatně oni sami se k odkazu šedesátek hrdě hlásí na svých stránkách. Jejich název je inspirovaný dílem Friedricha Nietzscheho a hudebními vzory jsou třeba The Doors nebo raní Pink Floyd. Už tuto sobotu vystoupí na hlavním pódiu United Islands of Prague v Kinského zahradě.

Birth of Joy interview: Jak zpříjemnit cestování? Vyprávět si vtipy Birth of Joy interview: Jak zpříjemnit cestování? Vyprávět si vtipy


birth of joy unitedBirth of Joy budou jednou z hlavních hvězd United Islands


Kapelním sloganem je "sixties on steroids". Jak si to vysvětlit?

Rádi bychom zdůraznili význam hudby šedesátých let. Zároveň si ale necháváme dost prostoru pro vlastní představivost. Náš zvuk je o dost tvrdší než v šedesátkách. To proto, že jsme se narodili v osmedesátkách a vyrůstali na grunge nebo stoner rocku.

Jaký byl pro vás rok 2014 a jak jste zatím spokojení s tím letošním?
Loňský rok byl úžasný. Odehráli jsme 175 koncertů po celém světě. Byli jsme i v USA, Kanadě, Evropě a Jižní Africe. Potkali jsme spoustu skvělých lidí a zažili hromadu bláznivých rock'n'rollových večírků. Leotšek je v porovnání s tím jiný. Rozhodli jsme se míň koncertovat a víc pracovat na novém materiálu a dalších věcech. Jednou z takových je třeba vydání živáku Live at Ubu, který je právě venku. Bob A Gertjan absolvovali promoce na konzervatoři a právě teď pracujeme na nové desce.


175 koncertů za rok! Jak tohle tempo ustojíte?

Rádi odehrajeme tolik koncertů, kolik jen můžeme. I když cestování je docela vyčerpávající. Letos to s koncerty trochu zklidníme a příští rok do toho půjdeme zase naplno.

Proč jste pro live záznam vybrali právě Francii?
Naše loňské evropské turné totiž začalo právě dvojkoncertem v Rennes ve Francii, nejen v klubu UBU, ale taky na skvělém Transmusicale festivalu. Sešel se tam parádní dav lidí a my jsme rádi, že jim můžeme tu skvělou odezvu trochu vrátit alespoň na živáku.

Birth of Joy live


O master posledního alba se postaral Brian Lucey (The Black Keys, Arctic Monkeys). Jak jste se k němu dostali?

Popravdě jsme se s ním osobně nesetkali. Musí to být ale určitě fajn chlap, udělal totiž s naší deskou skvělé věci. Míchal taky poslední album Dr. Johna a zní sakra skvěle. Našli jsme Briana jednoduše tak, že jsme koukali na zadní obaly desek, které máme v dodávce a baví nás.

Je Prisoner prvním celosvětově vydaným albem?
Dneska už kapely tak moc nepotřebují pomoc labelu, když existuje internet. Ale je pravda, že Prisoner je první album, které jsme vydali u SPV/Long branch records. To pomohlo.

Kdy vyjde připravovaná deska?
Pracujeme na ní a do studia se chystáme někdy v říjnu.

United Island budou první pražskou návštěvou?
Bude to první koncert v Praze. Kevin tu ale už byl dvakrát na dovolené a na tohle město má jen samé skvělé vzpomínky.

Jak už jsi řekl, hodně cestujete. Co pomáhá cesty zpříjemnit?
Být prostě spolu jako kapela. Povídáme si vtipy, abychom zabili nudu. Pomáháme si navzájem, když z toho jeden z nás už šílí.


text: Kateřina Nováková

 

zavřít