Vec interview: Dnešní top DJs jsou občas něco jako vrcholoví sportovci

Vydáno 02.07.2015 | autor: Petr Lenk

Slovenský rapper, producent a dj Vec působí na česko-slovenské scéně více než dvacet let. Branči Kováč, jak zní jeho civilní jméno, je zakladajícím členem již neexistující legendární skupiny Trosky. A protože zanedlouho vystoupí na akci Desperados High Jump, která kromě hudby zaměřena na extrémní sporty, zabrousili jsme v našem rozhovoru i do této oblasti.

Vec interview: Dnešní top DJs jsou občas něco jako vrcholoví sportovci Vec interview: Dnešní top DJs jsou občas něco jako vrcholoví sportovci

vec rozohovor 2

 

Vystupuješ s kapelou. Je to velký rozdíl oproti tomu mít za zády jen DJe, jak to je u hip hopu obvykle zvykem?
Tak minimálně v přípravě a délce zvukové zkoušky. Hraní s DJem je o moc jednodušší, ale kapela má v sobě něco, co nejde nahradit. K tomu dostanou skladby jiný rozměr, aranže a zvuk. Většinou hrajeme s Champion Soundem, se členy slovenské kapely Zlokot nebo s bubeníkem Martinem Valihorem.

Zhruba před deseti lety bylo hraní hip hopového koncertu s kapelou téměř nemyslitelné, ba dokonce za nesprávné. Trend se změnil?
Ty sám určuješ co je správné a co ne. Jakmile se necháš řídit pouze tím, co je trendy, tak ztratíš tvář. Začal jsem hrát s kapelami, protože jsem potkal správné lidi a napadlo nás to spontánně. Cítili jsme to tak, že k sobě patříš. Samozřejmě tady byli rapeři, kteří hráli s kapelami dávno před námi. Kdybych ale nenašel lidi, se kterými jsme si sedli lidsky, hrál bych dodnes s djem.

 

 

vec rozohovor 1V roce 2001 ses probojoval do světového finále turntablistické soutěže DMC. Jak se tato soutěž posunula od doby tvé účasti?
Přiznám se, že tuto soutěž už dávno nesleduji tak podrobně jak kdysi. Za ty roky se toho změnilo opravdu moc. Dřív to bylo hlavně o hip hopu a jeho dalších odnožích. Dnes DJové pracují s celým spektrem žánrů elektronické hudby, tím že jsou povoleny digitální djské systémy, si mohou skladby a zvuky poskládat podle toho, jak jim to vyhovuje. To ale neznamená, že nejsou šikovní. Porotu prostě jen tak neoklameš. Občas mám pocit, že dnešní top DJs jsou něco jako vrcholoví sportovci.

Dokázal bys označit tvoje nejlepší vystoupení? Myslím tím koncert, který pro tebe byl největší a nejvýznamější.
Nejlepší koncert? Někdy se to přepisuje i jednou do měsíce. Protože se koncept samotného vystoupení nějak drasticky nemění ze dne na den, je to vždy hlavně o pocitech, které ti po poslední odehrané skladbě zůstanou v hlavě a ty si řekneš: "To byl úlet!"

Jsi na scéně již více než dvacet let. Jak jsi spokojený s tím kam se hip hop v Česku a na Slovensku posunul.
Stav hip hopu odpovídá dnešním poměrům. Část věcí mě baví, část akceptují a další část stojí za ho..... . Když jsem začal dělat rap, bylo mi méně než dvacet let a žil jsem v malém městě s rodiči. Od té doby se toho moc změnilo, posunul jsem se jinam i mentálně. Nemám rád, když mě lidi nazývají otec hip hopu. To, čemu jsem asistoval při jeho zrodě, už dávno není ta stejná věc. Hip hop se přetransformoval do slátaniny, která nemá jednu formu ani cíl.

Mluví se o tvé nové desce...
Vydání nové desky plánuji na rok 2016. Zvukově a tématicky bude jiná než ty předešlé. Jedině tak to má význam a vývoj. Na desce bude méně rapových hostů než na albu Stereo farbo slepo (2012). Vlastně bude méně hip hopová.

 

 

desperado vizualZa měsíc budeš hrát na akci Highjump (31. 7. - 1. 8.), kde jde především o spojení extrémních sportů a zábavy. Jaký je tvůj vztah k extrémním sportům? Provozoval jsi nějaký v minulosti?
Mám doma motorku Yamaha YZ426F, je sice trošku zaprášená, ale čas od času si vezmu chráníče, boty a helmu jedu jí provětrat do lesa nebo do lomu, který mám za barákem. Těží se tam hlína na výrobu cihel, a tak se tam člověk dost vyblbne.

Co říkáš na cliffdiving, který je na Highjumpu vlastně tím hlavním?
Nikdy jsem naživo ty skoky neviděl, ale dovedu si představit, že to musí být masakr. Kamarádi, kteří kdy na Highjumpu byli říkali, že je to velký adrenalin a super party. Takže chci dorazit do Hřiměždic co nejdříve abych taky viděl skoky.

Skočíš si na Highjumpu taky?
Já mám před skákáním do vody velký respekt a jsem magnet na zranění. Protože chci dat koncert na sto procent, tak asi tohle vynechám. Přeci jen mám malého syna, a tak musím být zodpovědný. Možná ale druhý den z nějaké rozumné výšky něco zkusím. Naposledy jsem skákal v Chorvatsku z dvanácti metrů a jen po nohách.

Co máš do Hřiměždic připraveno? V jakém složení přijedete?
Koncerty většinou hrajeme ve složení já a Dj Škruto, který mě doplňuje a zpívá refrény. Protože je to naše Highjump premiéra, máme připravenou naší standardní šou, poskládanou z tracků z posledního alba Stereo farbo slepo, doplněné o známé odrhovačky, které lidi znají z radií a televizí.

red, foto Blue Gekko

 

zavřít