SMRT SI ŘÍKÁ ROCK’N’ROLL: Tommy Ramone (205.)

Vydáno 15.08.2015 | autor: redakce

Jeden z "bratrů" Ramonových, kteří se stali průkopníky punku (nejen) v USA. Svými jednoduchými a říznými skladbami ukázali prostředníček všem vyumělkovaným písním plných složitých kytarových sól. Tommy Ramone zemřel minulý rok, ve věku 65 let podlehl rakovině.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK’N’ROLL: Tommy Ramone (205.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK’N’ROLL: Tommy Ramone (205.)


Tommy Ramone, který se občansky jmenoval Thomas Erdelyi, se narodil 29. ledna roku 1949 v Budapešti, kterou pomalu obepínaly spáry Sovětského svazu. Jeho rodiče, profesionální fotografové, byli židovského původu a holocaust přežili jen díky obětavosti svých sousedů, u kterých se velkou část války skrývali. Poslední kapkou pro rodinu Erdelyiovu byla tamní revoluce, a tak se roku 1956 vydali hledat lepší život za velkou louží. Nakonec se usadili na Ridgewood, poklidném předměstí New Yorku.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Johnny Ramone (42.)

Už během studia na střední škole si mladý Thomas začal uvědomovat, že hudba bude to, čemu se chce v budoucnu věnovat. Začal tedy hrát na kytaru a působil v několika garážových kapelách. Jednou z nich byla i skupina se jménem Tangerine Puppets, kde se seznámil s kytaristou Johnem Cummingsem – budoucím Johnny Ramonem. Po škole se vydal pracovat do hudebního průmyslu. Útočiště našel v Record Plant Studiu. Tam se dokonce podílel na přípravě alba Band of Gypsys z roku 1970 od kytarového génie Jimiho Hendrixe.

Z PRODUCENTA BUBENÍKEM

Queenská kapela Ramones se oficiálně dala dohromady roku 1974. Thomas však původně neměl hrát, nýbrž se věnoval produkci. Za bicí tehdy usedl Joey Ramone, který se posléze stal frontmanem, neboť údajně nezvládal šílená punková tempa. Prázdné místo za bicími tedy obsadil Thomas neboli Tommy Ramone. Baskytarista Dee Dee Ramone řekl, že bicích se nikdo nechtěl ujmout, pouze Tommy se toho nebál a paličky si vzal do ruky.

Thomas hrál s Ramones celkem čtyři roky. Během této doby stihl s kapelou vydat tři desky - Ramones, Leave Home a Rocket To Russia. Měl velký podíl na stěžejních skladbách Blitzkrieg Bop nebo I Wanna Be Your Boyfriend. Poslední koncert s ním v sestavě proběhl 4. května 1978. Poté byl nahrazen Marky Ramonem. Nicméně na Ramones nezanevřel, ujal se produkce jejich čtvrté desky Road to Ruin a šest let od odchodu s nimi dále spolupracoval na osmé řadovce Too Tough To Die. Ramones svou punkovou pouť trvající přes dvacet let definitivně utnuli v roce 1996. Během osmi let pak všichni členové začali postupně umírat. Joey Ramone podlehl v roce 2001 rakovině, Johnny Ramone zemřel na stejnou nemoc tři roky po něm a Dee Dee se roku 2002 předávkoval heroinem. Tommy tak byl svého času poslední žijící původní člen.

Z PUNKU NA BLUEGRASS

V další fázi kariéry založil v roce 2006 s Claudiem Tienanem folk-bluegrassové duo Uncle Monk. Vydali jedinou desku nesoucí stejný název jako skupina. Může se zdát, že přesedlání z úderného punku na bluegrass je poměrně razantní změna. Nicméně Tommy prohlašoval, že ač se to na první pohled nezdá, stará country muzika a punk toho mají spoustu společného. Oba žánry jsou lidské a mají neutuchající energii.

Tommy Ramone byl jednou z osob, které ve své době udávaly v punkové hudbě směr. Byl posledním z legendární kapely Ramones a odešel 11. července roku 2014, kdy prohrál boj se vzácnou formou rakoviny.

Text: David Stoklas, foto: last.fm interpreta, archiv
Témata: Ramones, Tommy Ramone, punk

zavřít