Venkovský učitel Bohdan Sláma

Vydáno 18.06.2007 | autor: redakce

Režisér Bohdan Sláma začal natáčet v jižních Čechách svůj nový film s názvem Venkovský učitel. Ve snímku se představí Pavel Liška, Marek Daniel nebo Miroslav Krobot. Premiéra je v říjnu 2008.

Venkovský učitel Bohdan Sláma Venkovský učitel Bohdan Sláma

Bohdan Sláma obsadil do hlavní role herce Pavla Lišku. „V mých předchozích filmech byly Pavlovy postavy omezeny jakousi naivností a prostotou, nyní hraje člověka, který si formuje stanovisko k sobě i ke světu, dostali jsme se tedy mnohem dál. Věřím, že to pro Pavla bude velká herecká příležitost,“ vysvětluje Sláma. Film vypráví příběh učitele, který odchází z města na venkov, aby se zde pokusil najít sám sebe. Začne učit na vesnické škole a postupně poznává místní obyvatele, mezi nimi i statkářku Marii a jejího syna. „Roli Marie jsem napsal pro Zuzanu Bydžovskou, která mě jako herečka vždy fascinovala a chtěl jsem s ní pracovat,“ říká Bohdan Sláma. Pro roli dospívajícího syna naopak po dlouhém hledání našel v nedalekém učilišti neherce Ladislava Šedivého. „Prostředí a lidé spolu souvisí, proto je dobré takové věci autenticky spojovat,“ upřesňuje Sláma.



V dalších rolích se objeví Marek Daniel, Tereza Voříšková, Miloš Černoušek nebo Marie Ludvíková, do rolí rodičů hlavního hrdiny obsadil režisér Miroslava Krobota a Zuzanu Kronerovou. Venkovský učitel se točí na širokoúhlý filmový formát Cinemascope, za kamerou stojí stálý Slámův spolupracovník, kameraman Diviš Marek. „Přestože Venkovský učitel vypráví o lásce a přátelství, o schopnosti v životě odpouštět, nevyhýbáme se ani komediálním prvkům, které do filmu vstupují přirozeně, stejně jako do života každého z nás,“ uzavírá Bohdan Sláma. Zatímco v předchozím Slámově filmu Štěstí hrála významnou roli industriální krajina na Mostecku, Venkovský učitel se odehrává na pozadí malebné jihočeské přírody. Hlavní část natáčení bude probíhat v okolí statku, který nechali na louce u jihočeského rybníka vybudovat producenti Pavel Strnad a Petr Oukropec ze společnosti Negativ.



Potřebovali jsme statek, do kterého by se vešel velký kamerový jeřáb a veškerá osvětlovací technika, a tak nezbylo než ho nechat postavit jako filmovou dekoraci,“ vysvětluje Pavel Strnad. Na statku nechybí ani stádo krav, které si pro vytvoření věrného obrazu zemědělského hospodářství museli producenti pronajmout. Pro další scény filmu autoři využijí prostředí vesnické školy, místní hospody či okolní jihočeské krajiny, natáčet se bude i v Praze a v německém Halle. Do českých kin uvede film distribuční společnost Bontonfilm v říjnu 2008.
zavřít