Bohemia Jazz Fest, part II

Vydáno 13.07.2007 | autor: redakce

Putovní jazzová událost se přesunula do Plzně, kde se pozice headlinera ujal chicagský zpěvák Kurt Elling se svým quartetem. Referuje náš zpravodaj Jan Mazura.

Bohemia Jazz Fest, part II Bohemia Jazz Fest, part II

BOHEMIA JAZZ FEST II
12.7. PLZEŇ, NÁDVOŘÍ PLZEŇSKÉHO PRAZDROJE

Další chody jazzových hodů.


Třetí den putovního Pilsner Urquell Bohemia Jazz Festu se odehrál v Plzni a představil všechny kapely, které bylo dosud možné zhlédnout, včetně vynikajícího Nils Berg Quintetu (foto). Jen hlavní hvězda byla jiná – zpěvák Kurt Elling. Patří k nejlepším ve svém oboru, ale nečekejte, že ho uvidíte na MTV. Většina jeho repertoáru přece jen není určena pro masy, ačkoli rozhodně patří k líbivějšímu a srozumitelnějšímu jazzu.



Ellingova hvězda vyšla teprve v devadesátých letech a během své kariéry stihl být již sedmkrát nominován na cenu Grammy. V současnosti je doprovázen triem pianisty Laurence Hobgooda a právě s touto sestavou ho bylo možné zažít ve městě piva. Úvod obstarali samotní muzikanti živelnou peckou, po níž bylo jasné, že ani zbytek kapely, kontrabasista Robert Amster a černošský bubeník Willie Jones III, nejsou žádná ořezávátka.

Poté, pohupujíc se do rytmu, nastoupil na scénu zpěvák a bez váhání spustil My Foolish Heart. Jistota s jakou se pohyboval v širokém rozsahu svého hlasu byla úchvatná. Nezřídka začal zpívat bez doprovodu a když se kapela přidala, nebyl intonačně ani o chlup vedle a vše perfektně zapadalo. Zpěv i občasný scat mnohdy doprovázel podle obsahu textů výstižnými gesty.



Postupně došlo na známé jazzové standardy Bye Bye Blackbird, Nature Boy, či Moanin' coby přídavek. Když se Elling pustil do improvizace, pro pobavení muzikantské části publika hojně citoval trumpetové sólo Milese Davise ze staré nahrávky So What, mezi jazzmany silně provařené.

Chytře sestavený program obsahující v malém množství i pop musel zaujmout i ty, kteří do bližšího kontaktu s jazzem přišli poprvé. Jediné, co Češi asi příliš nedokázali ocenit byla krátká citace poezie Rainera Maria Rilkeho v originále, tu a tam podbarvená náladovými tóny.



Festival se 13.7. přesunuje do Prachatic, kde jako hlavní hvězda zahraje Steve Coleman a v sobotu 14.7. skončí v Českých Budějovicích. Tam se coby headliner představí Al Foster Quintet a po něm Havana Street Band.
Veškeré informace stále na www.bohemiajazzfest.com.

Text a foto Jan Mazura

Reportáž z prvních dvou festivalových dnů, které hostila Praha, najdete ZDE.

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít