Joe Satriani: slavný rocker v ČR

Vydáno 20.12.2007 | autor: redakce

Americký kytarista Joe Satriani vystoupí 3. června 2008 v pražské T-Mobile Areně. Koncert je součástí evropského turné k chystanému sólovému albu.

Joe Satriani: slavný rocker v ČR Joe Satriani: slavný rocker v ČR

Joe Satriani je považován za jednoho z nejlepších rockových kytaristů posledních desetiletí, proslul mistrovskou technikou i osobitým zvukem a stylem. Vydal celkem 11 sólových studiových alb a na řadě dalších spolupracoval. Byl několikrát nominován na cenu Grammy, naposledy letos v kategorii Best Rock Instrumental Performance za skladbu Always With Me, Always With You z alba Satriani LIVE!.



Joe Satriani hraje na kytaru od svých 14let, jeho styl ovlivnili především Jimi Hendrix, Jimmy Page či Jeff Beck. Legenda tvrdí, že se pro hraní na kytaru rozhodl během fotbalového tréninku, v okamžiku, kdy se dozvěděl o smrti Jimi Hendrixe. V roce 1986 vydal své první sólové album Not of This Earth, které získalo v USA platinovou desku. V roce 1993 nahradil v kapele Deep Purple na několik koncertů během japonského turné kytaristu Ritchieho Blackmorea. Jeho angažmá bylo tak úspěšné, že byl požádán, aby zůstal nastálo, což Satriani musel odmítnout z důvodu kontraktu s nahrávací společností.



Mezi jeho další žáky patří David Bryson (Counting Crows), Kevin Cadogan (Third Eye Blind), Larry LaLonde (Primus, Possessed), Alex Skolnick (Testament), Rick Hunolt (Exodus), Phil Kettner (Laaz Rockit) či Charlie Hunter. V roce 1996 založil koncertní sérii G3, při které vystupují téměř každoročně vždy tři vynikající kytaristé se svými kapelami. Od roku 1990 má svoji značku kytar Ibanez JS Series a zesilovačů Peavey JSX.
zavřít