Febiofest 2008 změní tvář

Vydáno 18.01.2008 | autor: redakce

Již 15. ročník mezinárodního filmového festivalu Febiofest přichází s řadou změn, jednu z filmových cen si zvolí sami diváci.

Febiofest 2008 změní tvář Febiofest 2008 změní tvář

"S posledním ročníkem jsme zcela spokojeni," konstatuje zakladatel a ředitel přehlídky Fero Fenič. "Přesto nechceme zůstat spát na vavřínech a zakonzervovat jeho podobu. Snažíme se stále hledat nové impulsy, přicházet s novými nápady a dávat mu ještě větší energii. Nechci být svědkem vyhoření týmu a upadnutí do stereotypů, jak to pozoruji u některých jiných akcí. To je důvod zásadní obměny programového týmu, který festival připravoval a také organizace festivalu dozná některých změn – Febiofest je totiž pro mě i moje spolupracovníky stále znovu velkou a pozitivní výzvou."


foto: Jakub Joachim

Zásadní novinkou 15. ročníku je tedy změna programového vedení. Programovými řediteli se stali Hana Cielová a Štefan Uhrík (známí coby tvůrci televizního magazínu Filmopolis, dramaturgové Fóra nezávislých na karlovarském festivalu a Hana Cielová také coby scenáristka).
15. ročník Febiofestu zažije i další historickou změnu: od letošního ročníku se vybrané filmy z programu budou ucházet o novou cenu! Festival si nevybral cestu tzv. odborných porot, kde kolegové hodnotí práci svých kolegů, ale revoluční řešení: vybraných 16 evropských filmů bude hodnotit speciální porota, složena z 33 vybraných diváků různých profesí a věku.


foto: Jakub Joachim

Tato porota vybere nejlepší mladý evropský film. Tvůrce vítězného filmu obdrží finanční odměnu ve výši 5000 eur, která mu usnadní práci na dalším díle. Stejná suma 5000 eur bude ve formě zakoupení práv a kopie směrovat k tomu, jenž se rozhodně snímek uvést do našich kin. Zájemci o členství v porotě se můžou sami přihlásit www.febiofest.cz, kde se také dozví podrobnější informace.

Febiofest
proběhne od 27. března do 4. dubna v Praze. Dále se chystá do Liberce, Hradce Králové, Českých Budějovic a řady dalších měst.
zavřít