Johnny Winter se vrací do Prahy

Vydáno 24.04.2008 | autor: redakce

Na scéně se aktivně pohybuje už jen málo muzikantů, kterým by sedělo označení „kytarový hrdina“. Jedním z té hrstky je Johnny Winter. V Praze zahraje 14. května v pražském Lucerna Music baru.

Johnny Winter se vrací do Prahy Johnny Winter se vrací do Prahy

Johnny Winter je rodilý Texasan, narodil se v Beaumontu v roce 1944 a už odmalička muzicíroval s mladším bratrem Edgarem. Debutové album, nazvané stroze Johnny Winter, vydal kytarista v roce 1969, téhož roku, kdy jeho hvězda zazářila i na asi nejvýznamnějším festivalu všech dob ve Woodstocku. Ve druhé polovině 70. let Johnny Winter znovu nalezl svoje bluesové kořeny díky producentské a hráčské spolupráci na čtyřech albech génia klasického chicagského blues Muddyho Waterse, z nichž všechna obdržela cenu Grammy.



S Watersovou kapelou také natočil roku 1977 vlastní desku Nothin’ But The Blues. V souvislosti s narůstajícími zdravotními problémy se Winterova činnost v 90. letech poněkud zpomalila, ještě na začátku dekády nicméně stačil natočit další perlu své diskografie Hey, Where's Your Brother?. Nepříliš dobrá tělesná kondice se ale podepsala i na kytaristově první pražské návštěvě v roce 2002. Album, vydané o dva roky později a nesoucí další výmluvný název I'm A Bluesman, nicméně slibovalo jisté naděje, které vycítila i americká hudební akademie, která ho nominovala na Grammy.



V posledních dvou letech Johnny Winter doslova překopal od základu svůj osobní i profesní život: po roztržce s dlouholetým manažerem vystřídal produkční zázemí a změnil i lékařský tým. Aktuální zprávy hovoří o kytaristově nesmírné fyzické i duševní pohodě a nadcházející pražské vystoupení slibuje „reparát“ v plné síle.
zavřít