Cartonnage kritizují olympiádu

Vydáno 08.08.2008 | autor: redakce

Tuzemská electropopová kapela Cartonnage, která na jaře vydala album Curiously Connected, vytvořila videoklip kritizující poměry v totalitní asijské zemi. Uvnitř video.

Cartonnage kritizují olympiádu Cartonnage kritizují olympiádu

"Našim hlavním důvodem byla léta trvající okupace Tibetu a potlačování lidských práv a svobod v Číně," říká muzikant Armin Effenberger, který je společně se zpěvačkou Vandou Choco hlavní postavou Cartonnage. "Píseň Brand New Day (ke které se klip točil - pozn. redakce) je od prvopočátku věnovaná Tibetu a tibetskému lidu, který je sice téměř na opačné straně zeměkoule, ale ke kterému mám vnitřně blízko.

Čínská represe, cenzura, nespravedlivé věznění, to je přesně to, co by nám všem nemělo být lhostejné. Bezpráví, at´už se děje kdekoli, bychom neměli tolerovat. Bohužel na naší planetě je ještě mnoho takových míst, kde jsou lidská práva porušována. A první krok, který můžeme udělat, je, že si to vůbec uvědomíme. Pak je na každém z nás, jak se k tomu postaví. Já například o tom zpívám
," říká zpěvačka.



Její obličej podkresluje či vysvítá z dokumentárních záběrů z Číny a Tibetu, na nichž je videoklip postaven. Rozjíždí se idylicky pohledem do hor a na pracující či odpočívající obyvatele. Pak přijde "odvrácená" strana - pochodující vojáci, milice bijící demonstranty, zapálená auta při nepokojích. Nechybí animace olympijských kruhů, zmuchlaných či padajících jako mince do pokladničky ve tvaru prasátka.

"K vytvoření klipu nás nakoply zprávy, jak si všichni kupují lístky a míří na olympiádu nejen za sportem jako pozlátkem, ale v případě byznysmenů také domlouvat lukrativní kšefty. Přitom se zapomíná, že Čína není jen ekonomický tygr na vzestupu, ale také komunistický režim pronásledující svobodně smýšlející lidi, o Tibetu ani nemluvě," podotýká Armin Effenberger.
zavřít