Nahoru po schodišti dolů už čtvrt století!

Vydáno 18.09.2008 | autor: redakce

Schodiště (Nahoru po schodišti dolů band) slaví čtvrtstoletí od založení. To je vhodná chvíle na pořádný rozhovor!

Nahoru po schodišti dolů už čtvrt století! Nahoru po schodišti dolů už čtvrt století!

SCHODIŠTĚ
SLAVÍ V NOVÉ SESTAVĚ

Nová sestava Schodiště s bubenící mladší než samotná kapela letos oslaví 25 let od okamžiku, kdy se na statku Bylochov u Mělníka poprvé představilo zvláštní uskupení, tehdy jako Nohoru po schodišti dolů Band. Celá bývalá parta kolem frontmana Martina Doktora Krajíčka a duchovního otce kapely Marka Brodského se znovu sejde 29. října v pražském Lucerna Music Baru. Chybět nebude ani basák a mluvčí kapely Vráťa Horčík (42).


Asi je zbytečné se ptát, co teď právě jako Schodiště děláte...
Je jasný, že hlavně připravujeme jedinečný výroční koncert v Lucerna Music Baru, který bude vrcholem naší podzimní šňůry a na kterém se objeví všichni naši bývalí členové včetně Petra Čtvrtníčka a Zdeňka Suchého. Rádi bychom tam natočili materiál na nějaké budoucí DVD. A kdyby ses chtěl zeptat, jak se máme, tak jsme nadšeni z toho, že jsme našli fungující sestvu a dožili se oslav čtvrtstoletí kapely.

Věřili jste ještě vůbec, že kapela oslaví čtvrtstoletí činnosti?
To v žádném případě. Zejména když poslední roky zkomírala spolupráce s Markem Brodským. Ale v momentě, kdy jsme se po jeho odchodu rozhodli, že budeme pokračovat dál, byť jsme byli nuceni zkrátit název, začali jsme věřit v budoucnost.



Jak jdou koncerty, co nedávné letní festivaly?
Tak na Benátské noci to bylo fajn. Na to, že jsme v pátek v poledne zahajovali, jsme byli překvapeni počtem návštěvníků. Z velkých fesťáků jsme pak hráli ještě Trutnov, kde to bylo jako vždy super. Pak už to byly takové regionální festiválky. Vrchol v počtu koncertů jsme měli v letech 2001 až 2003 v období alba Svinska Pržola, kdy jsme hráli každý víkend. Teď jsme celkem rádi, že je koncertů méně, protože tři z nás v kapele máme doma malé děti.

Takže nejste na hraní finančně závislí?
Spíše obráceně, naše hraní je finančně závislé na tom, že si někde vyděláváme. Jinak bychom nemohli hrát.

To je po pětadvaceti letech hraní zajímavá situace.
Úspěch je otázkou štěstí a náhody. Speciálně u kapely hrající už tolik let jako my je to trochu problém. Mladá kapela si nese tu devízu, že její členové jsou neznámí  a neokoukaní. Schodiště už pro novináře a širší veřejnost není tak atraktivní. Pro úspěch se musíme snažit víc než začínající kapela.



Třeba pomůže nedávné omlazení...
Čerstvá posila Pájinka za bicími opravdu umí a bude velkou posilou. Ondřej přišel před rokem a je to člověk, který je schopen vzít kytaru a hrát tři hodiny zpaměti. Taková svěží sestava by mohla fungovat, lidé už nejsou v kapele proto, že by si jen chtěli zahrát, ale proto, že je hraní strašně baví, A to je na našich koncertech myslím znát.

Co můžete podle tebe posluchačům nabídnout?
Chceme být jakýmsi záchytným bodem pro lidi, kteří netouží jít s davem a přitom chtějí něco hezkého, příjemně melodického a zábavného.
text Roman Jireš foto archiv




ZE ČTENÁŘSKÉHO DENÍKU
V knize Nahoru po schodišti dolů autorka Bel Kaufmanová popisuje roky strávené na newyorské střední škole, kde učila třídu "zvláště slabých" žáků. Kniha obsahuje ukázky rozhovorů mezi ní a jejími žáky i všudypřítomných oběžníků. Dočtete se tady o radách a problémech, které řeší pomocí domácí pošty se svou kolegyní Beatrice Schachterovou nebo pomocí dopisů se svou bývalou spolužačkou z univerzity, která ji tak odvádí od toho školního kolotoče do běžného a hlavně klidného života. Kniha není však plná jen humorných a úsměvných příběhů, zahraje i na smutnou notu..


SCHODIŠTĚ 25 LET TOUR

27.9.  Nové město na Moravě, festival Křídla
11.10. Beroun, hospoda U Medvěda
16.10. Plzeň, Šeříkovka
18.10. Kladno, Dundee Jam
24.10. Hradec Králové, El Diablo
29.10. Praha, Lucerna Music bar
31.10. Nechvalice, hospoda
14.11. Pardubice, Ponorka
21.11. Lanškroun, Apollo
22.11. Opava, La Musique
5.12.  Rozsochatec, sál
6.12.  Chomutov, Kulisárna



SCHODIŠTĚ
VZNIK: 1983, Praha
SESTAVA: Doktor Martin Krajíček (voc, g), Václav Cihelka (sax, g, voc), Vratislav Horčík (bg, cello, voc), Miroslav Klíma (akordeon), Jaromír Linhart (klarinet), Ondřej Fencl (g, voc), Pájinka Táboříková (dr).
ALBA: Tanec! (2007), Mokrý prádlo (2005), Pirátské LIVE album (2003), Album první (2002), Svinska Pržola (2001), Ukazovák nasliněnej (1997)
WEB: www.noise.cz/schodiste
zavřít