Red Bull Music Academy Barcelona - díl 1.

Vydáno 03.10.2008 | autor: redakce

Akce Red Bull Music Academy nabízející DJům a elektronickým muzikantům možnost setkat se s hvězdami oboru a zkusit práci v opravdových studiích slaví desátý ročník. Letos se koná v Barceloně. Jana Kománková přináší reporty přímo z místa činu.

Red Bull Music Academy Barcelona - díl 1. Red Bull Music Academy Barcelona - díl 1.

Red Bull Music Academy je workshop pro několik desítek lidí. Koná se každý rok v jiném městě - v minulosti proběhla například v Dublinu, New Yorku nebo Římě. Pro letošek organizátoři zvolili Barcelonu. "Od města jsme získali prostor staré textilní továrny," uvádí organizátor Carlos. "Radnice ji chtěla opravit, ale trvalo by to velmi dlouho - proto zapůjčila fabriku nám s tím, že ji opravíme a po skončení akce si sice odvezeme techniku a dekorace, ale budova zůstane městu," dodává.

Továrna se nachází na periferii Barcelony v průmyslové zóně, a pro daný účel se hodí výborně. Nabízí dost prostoru pro to, aby mohly desítky účastníků sedět v improvizované kavárně, poslouchat přednášky hudebních hvězd (Front 242, Goldie) v pohodlné posluchárně, nebo se zavřít do zvukotěsného studia a pod vedením zkušených lektorů pronikat do tajů práce se zvukem. Je zde i rozhlasové studio, které vysílá každý večer přes jedno z lokálních rádií, zázemí zde je i pro práci s videem.

Atmosféra je stejně jako u minulých ročníků velmi přívětivá. Den začíná polednem, kdy se v továrně sejdou účastníci (vybraní jako každý rok konkurzem, jímž v minulých ročnících úspěšně prošla řada českých DJs a muzikantů, například Babe LN, Tall či Lucca) a při kávě a energy drincích začnou poslouchat první přednášející. Přednášky trvají do podvečera, načež se účastníci zavírají do studií a zkouší si svou hudbu prohnat špičkovou aparaturou, nebo si prostě hrají na vypulírované superdrahé syntezátory, na které, vzhledme ke svému věku a obvykle i začátečnictví, jinak nedosáhnou.

Důležitý je samozřejmě i noční život. Každý večer se v místních klubech konají parties, kam mají účastníci vstup zdarma, a - i díky vášni místních pro noční život - končí hluboko nad ránem. Polední začátek akce tak bývá poněkud ospalý... Soudě dle minulých ročníků, po několika týdnech pobytu na místě vykazují participanti známky značné únavy, ale i velké spokojenosti, a letošek, který už nějaký ten den běží, nebude zřejmě jiný.

text Jana Kománková, foto archiv

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít