Struny podzimu zvou na vokální show

Vydáno 31.10.2008 | autor: redakce

Sardinská vokální polyfonie zazní na festivalu Struny podzimu v podáních jejích nejslavnějších propagátorů a reprezentantů Tenores di Bitti. Pro velký zájem vystoupí kvarteto pěvců v Českém muzeu hudby hned dvakrát.

Struny podzimu zvou na vokální show Struny podzimu zvou na vokální show

Specifikum zpěvu tkví v rozdělení doprovodných hlasů podle tónové výšky – to má předlohu v okolní přírodě, a právě proto leckdy připomíná bečení ovcí, bučení volů, ale i vítr či zpěv ptáků. Kvarteto Tenores di Bitti, jež ke svému názvu přidává ještě dodatek Remunnu 'e Locu, představí v jedinečném prostředí Českého muzea hudby tradiční profánní i duchovní písně. „Koncert volně navazuje na jinou ukázku vokálního mistrovství – pravoslavný liturgický zpěv v podání Drevněruského Raspěvu, který jsme představili na Strunách podzimu v loňském roce,“ říká umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec.

Jako pravidelní účinkující festivalů WOMAD představila čtveřice pěvců, jejíž nejstarší člen letos slaví sedmdesáté páté narozeniny, autentický zpěv světovému publiku a hostovala na nahrávkách jazzmanů Ornette Colemana a Lestera Bowieho. Kvarteto koncertovalo za svou dlouholetou kariéru v nejrůznějších koutech světa a získalo celou řadu ocenění. Roku 1995 založila skupina pod patronátem města Bitti hudební školu specializovanou na tradiční polyfonii.

Pro velký zájem vystoupí kvarteto pěvců, které má zásadní podíl na oživení a zachování tradice zpěvů Sardinie, v Českém muzeu hudby hned dvakrát, a to 5. a 6. listopadu.

zavřít