V Praze proběhnou jamajské Vánoce

Vydáno 17.11.2008 | autor: redakce

Ve středu 17. prosince proběhne v pražském Lucerna Music Baru akce, kterou organizátoři hodlají nadělit všem milovníkům jamajských rytmů předvánoční dárek v podobě koncertu Evertona Blendera & Turbulence.

V Praze proběhnou jamajské Vánoce V Praze proběhnou jamajské Vánoce

Everton Blender je jedním z důležitých průkopníků new roots, kteří začátkem 90. let začali znovu vracet kulturu do jamajského dancehallu plného zbraní a násilí. Stejně jako jeho kolega Luciano, kterého jste mimochodem mohli vidět v červnu na festivalu Reggae Ethnic Session, si zakládá na síle a upřímnosti svých textů, a i přes tvrdou realitu třetího světa podporuje pozitivní a mírumilovný pohled na věc.

Dodnes má za sebou mnoho mezinárodně úspěšných hitů (Lift Up Your Head, Ghetto People Song, Family Man, Blend Dem). Everton Blender vyrůstal v nechvalně známé oblasti Kingston 13, a i po svém prvním autobiografickém hitu z roku 1991 jménem Create A Sound musel tvrdě makat, aby se udržel v kurzu největšího hudebního ostrova na světě. Do dnešního dne má za sebou osm alb a nespočet spoluprácí s hvězdami jamajské hudební scény.

Společně s Blenderem a jeho kapelou přiletí do Prahy i Turbulence. Jamajský zpěvák a sing-jay, který je sice o jednu generaci mladší než Everton, ale už teď má za sebou hromadu hitů, které bezpečně poznáte podle jeho charakteristického hlasu a flow. Turbulence začínal u slavného labelu Xterminator, který kdysi vystřelil na orbit i jednu z nejoriginálnějších a zároveň nejkontroverznějších stars jamajského dancehallu Sizzla Kalonjiho. A právě on vzal mladého Turbulence poprvé s sebou na turné do Evropy, které mu pomohlo na výslunní a kontraktu s VP Records.

Od té doby vydává stejně jako jeho mentor jednu desku za druhou. Od roku 2000 do dneška to je 21 kousků, z nichž ten nejnovější vyšel v produkci německých Pow Pow Movement a vedle Turbulence se na desce podílely i další jamajské hvězdy Anthony B a Jah Mason.

Sváteční support obstará vedle lisabonského DJ Kid Selekta i v Praze žijící francouzský DJ Damalistik aka Roots Survival, kterého u mikrofonu podpoří Carmen (United Flavour) & U Cee (King Banana).

zavřít