Butthole Surfers vystoupí v Praze

Vydáno 22.12.2008 | autor: redakce

Američtí psychedelici Butthole Surfers vystoupí v dubnu v pražském Divadle Archa v rámci festivalu Stimul.

Butthole Surfers vystoupí v Praze Butthole Surfers vystoupí v Praze

Butthole Surfers – jedna z nejoriginálnějších a také nejšílenějších kapel posledních dvou dekád dvacátého století se vrací na pódia a prosakují zvěsti, že na spadnutí je i nové album. Navíc se tak přitom děje v nejsilnější sestavě, ve které Buttholes působili naposledy v roce 1989: Gibby Haynes (zpěv, efekty, sax.), Paul Leary (kytara, voc.), King Coffey (bicí), Jeff Pinkus (bass) a Teresa Taylor Nervosa (perkuse). Tito představitelé (resp. v podstatě zakladatelé) moderní americké psychedelie ji od založení v texaském San Antoniu na konci sedmdesátých let dokázali rockovými postupy rozvinout a propojit snad se všemi myslitelnými žánry - od punku, hard-coru, přes western country, americanu a folk až třeba k taneční elektronice.

 

 

 

Přitom nikdy neztratili svůj charakteristický sound rámovaný především Haynesovým psychotickým vokálem a Learyho nekopírovatelnou kytarou. Butthole Surfers sice nikdy nevstoupili do mainstreamu, přesto se jim v devadesátých letech povedlo prosadit se též komerčně. Úspěch psychedelického coveru The Hurdy Gurdy Man od hitmakera let šedesátých Donovana znamenal podpis s nadnárodním vydavatelstvím Capitol Records (EMI) a vydání alba Independent Worm Saloon (1993), jež produkoval John Paul Jones z Led Zeppelin. V roce 1996 Buttholes zaznamenali ještě větší úspěch – videosingl Pepper dosáhl až na první příčku žebříčku Billboardu a album Electric Larryland si vysloužilo zlatou desku.

 

 

 

Úspěch a uznání sklidilo také zatím jejich poslední album Weird Revolution (2001), kde ještě více přičichli k trip-hopové elektronice. Nicméně jiné hudební a mimohudební především Haynese a Learyho aktivity znamenaly pro Butthole Surfers na několik let pauzu. Až se v roce 2008 se nechali získat anglickými pořadateli festivalové série ATP a vrátili se na scénu. Naposledy je bylo možné vidět v živé akci začátkem prosince coby headlinery zmíněné série v Londýně a Barceloně, jejímiž kurátory protentokrát byli Mike Patton (Faith No More) a skupina Melvins.

 

Butthole Surfers vystoupí 22. dubna 2009 v Divadle Archa v rámci festivalu Stimul.

 

zdroj: Stimul

zavřít