Pálavské vinobraní v Mikulově

Vydáno 05.06.2009 | autor: redakce

Slavnost vína, dnes Pálavské vinobraní, má v jihomoravském městě Mikulově kořeny již od roku 1947. Na jeho oslavy se každoročně sjíždí tisíce lidí nejen z České republiky i ze zahraničí. V loňském roce přijelo do Mikulova ochutnat burčák na 30 tisíc návštěvníků.

Pálavské vinobraní v Mikulově Pálavské vinobraní v Mikulově

Letos se tato významná akce s tématikou vinařství uskuteční ve dnech 11.–13. září. Jako vždy bude pro návštěvníky v průběhu celých tří dnů připraven bohatý program, který se bude odehrávat v prostorách historického náměstí, zámecké zahrady a přírodního amfiteátru pod Turoldem. Nebude chybět tradiční folklorní program, který je s vínem na jižní Moravě neodmyslitelně spojený, ale ve večerních hodinách se představí také populární kapely různých žánrů. A že bude opravdu na co se dívat, dokazuje účast kapel Chinaski, Čechomor, Děda Mládek Illegal band, Olympic a mnoha dalších.

K Pálavskému vinobraní se váže také ohlédnutí do historie. Každoročně do Mikulova přijíždí král Václav IV., kterého jednotka těžkooděnců z mikulovského hradu v roce 1403 osvobodila z vídeňského vězení. V předvečer sobotního historického průvodu krále a jeho poddaných bude jednotka v čele s Janem z Lichtenštejna vyslána z mikulovského náměstí do Vídně, aby krále osvobodila a přivezla do Mikulova.

Součástí oslav Pálavského vinobraní je také vinařská tržnice spojená s řízenými degustacemi vín a samozřejmě nechybí ani prodejci burčáku, který k podzimu ve vinařské oblasti neodmyslitelně patří.

Novinkou letošního vinobraní bude spolupráce s městem Znojmem, které své oslavy vína chystá na stejný termín jako Mikulov. V prodeji budou společné permanentky, které umožní návštěvníkům vstup na obě akce. Dopravit se na ně mohou speciálně vypraveným vlakem z Brna přes Mikulov do Znojma a zpět.

zavřít