Psí vojáci oslaví kulatiny koncertem

Vydáno 26.11.2009 | autor: PR

Psí vojáci slaví 30 let existence a při této příležitosti zavítají do Mariánských Lázní, kde zahrají v pátek 27. listopadu v Clubu Na Rampě.

Psí vojáci oslaví kulatiny koncertem Psí vojáci oslaví kulatiny koncertem

Kapela je oblíbená především mezi fanoušky punku, ačkoli sama svou tvorbu popisuje jako jakousi „mezizónu na pomezí undergroundu a šansonu“. Svou působnost odstartovala ještě za minulého režimu, kdy se mimo jiné stala předmětem zájmu Státní bezpečnosti. V té době bylo členům Psích vojáků pouhých 13 let, u svého prvního výslechu neměli ještě ani občanský průkaz. Za svůj vznik vděčí všestranně nadanému muzikantovi a frontmanovi kapely Filipu Topolovi, který skupinu zformoval ještě na základní škole.


Po začátcích na soukromých koncertech prošla kapela několika změnami žánru i obsazení. Od druhé poloviny 80. let zakotvila v pražském Juniorklubu Na Chmelnici, čímž se lépe zapsala do povědomí undergroundových nadšenců. Později se začali stále častěji objevovat jak na klubových koncertech, tak i na řadě festivalů a uspořádali také několik zahraničních turné. Lákadlem na vystoupení Psích vojáků je mimo jiné jejich frontman. Všestranně umělecky zapálený Filip Topol v kapele zastává funkci zpěváka, textaře, pianisty a skladatele. Využívá těchto svých vloh také na své sólové dráze.



Na příležitostných koncertech představuje svá vlastní alba, v jejichž textech se povětšinou zpovídá ze svých niterných pocitů. Jedním z nejznámějších textů, který napsal pro kapelu, se jmenuje Žiletky, stejně jako film, v němž si zahrál hlavní roli. Dnes, po třiceti letech působení na české hudební scéně se Psí vojáci řadí mezi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější kapely v republice. I v Clubu Na Rampě tedy můžeme očekávat vydařený večírek, tentokrát za podpory zdejší formace Kokrhellband.

zdroj: Club Na Rampě
zavřít