Roman Polanski - pravdivý příběh

Vydáno 15.01.2010 | autor: redakce

Jaká je pravda o režisérovi Polanském? Nový dokument na DVD ho zachycuje jinak, než jako ho známe z bulvárních médií.

Roman Polanski - pravdivý příběh Roman Polanski - pravdivý příběh


ROMAN POLANSKI - PRAVDIVÝ PŘÍBĚH

ROMAN POLANSKI WANTED AND DESIRED
Režie Marina Zenovich
Hrají Roman Polanski, Sharon Tate, Michael Caine, Pierre-Andreé Boutang, Joan Collins, Faye Dunaway
Magic Box

Polanski jako štvaná zvěř.
Všechno, na co jste se chtěli zeptat související se jménem Romana Polanského, ale báli jste se, najdete v tomto dokumentu. Zálusk na popis života známého a uznávaného režiséra si dělal kdekdo. Letos se o pravdu a jiný pohled pokusila Marina Zenovich.

Jméno Roman Polanski se poslední rok velmi často objevuje v novinách kvůli jeho divokému mládí. Před třiceti lety v Americe souložil s třináctiletou dívenkou, k čemuž se přiznal. „Mám rád mladé ženy, jako většina mužů,“ řekl Polanski. Jenže otázkou je, jak mladé ženy má na mysli. Byl to ale právě on, kdo objevil kouzlo a půvab Nastassji Kinski. Taky ji začal fotit a chodit v jejich patnácti letech. Kdo ví, kde by teď byla.

V Americe je ale sex s nezletilou považován za znásilnění. Jeho tehdy třináctiletá schovanka Samantha Geimer si ale nenechala románek pro sebe a začal kolotoč výslechů a hledání pravdy. Nakonec po těch dlouhých třiceti letech právě Samantha odpustila Polanskému.

Soudy se do něho opřely a chtěly ho podle zákona potrestat. Než se tak stalo, utekl do Evropy, kde ho loni dostali. To už se ale v dokumentu nedozvíme. Prostor tu dostávají jeho kolegové a kamarádi, kteří jej popisují podle svého nejčistšího svědomí a vědomí. Trochu jiný pohled na něj měli i právníci a soudci. Nejhlavnější z nich, soudce Laurence J. Rittenband, známý z případů celebrit, kdy rozváděl Elvise Presleyho s Priscilou nebo vedl případ Marlona Branda, kdy se soudil o své děti, ho za útěk do Evropy nemohl vystát.

Dokument nabízí zcela jiný pohled než ten, co nám doposud nabízely bulvární časopisy a světová média. Nedá se ale říct, že Polanski za nic nemůže. I když tvrdil, že si on i Samantha užívali a nešlo o znásilnění. Ale závěr si musí udělat každý sám. Režisérka nechala prostor všem stranám a z hromady informací dokázala vytvořit obraz Polanského jako člověka a ne jen zvrhlého pedofila.

Karel Prchal
6

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít