Chokebore: po osmi letech v Praze

Vydáno 23.02.2010 | autor: PR

Američtí indie rockeři Chokebore vystoupí v pátek 26. února v pražském Klubu 007. Jako předskokan se představí alternativní hip-hoper Bleubird.

Chokebore: po osmi letech v Praze Chokebore: po osmi letech v Praze

Chokebore, kdysi jedna z hlavních hvězd kultovního vydavatelství Amphetamine Reptile, pocházejí z Havaje, odkud v 90. letech zamířili do Kalifornie, aby pak, už jako respektovaná kapela (koncertující například s Girls Against Boys, Butthole Surfers nebo Nirvanou), pravidelně navštěvovali i Evropu, včetně čtyř pražských zastávek. Chokebore se však vždy trochu vymykali škatulkám, spojovaným s jejich labelem.


Na pódiu z nich tryskala spousta energie, ale na deskách (celkem jich stihli vydat pět) nabízeli mnohem víc: melancholické melodie se střídaly s poryvy divoké síly, aby přešly do refrénů, které není možné zapomenout. Hudební publicisté začali označovat jejich styl slovem sadcore, a Chokebore jsou obecně řazeni mezi jeho zakladatele. Hlavním poznávacím znamením kapely je ale zpěvák Troy von Balthazar: patří mezi těch několik málo géniů, jejichž hlas poznáte po pár taktech a jehož zpěv povyšuje Chokebore mimo jakékoliv běžné kategorie.


Chokebore od roku 2003 nekoncertovali, jen Troy kočoval po Evropě a dál zpíval své smutné písně. Jeho sólové nahrávky a koncerty (měli jsme ho možnost minulý rok několikrát vidět i u nás, vinylová verze jeho desky dokonce vyšla u Silver Rocket) si vydobyly značný respekt, a mnozí fanoušci doufali, že by se mohli na pódia vrátit i Chokebore. Stalo se, a Praha má to štěstí, že se stala jednou ze zastávek na jejich po letech prvním turné.

zdroj: Silver-Rocket
zavřít