Tanya Tagaq: inuitská Edith Piaf

Vydáno 19.04.2010 | autor: PR

Tanya Tagaq je nejznámější inuitská umělkyně současnosti a svoje vokální umění přijede předvést na festival Respect. V Praze zahraje 18. května v Paláci Akropolis.

Tanya Tagaq: inuitská Edith Piaf Tanya Tagaq: inuitská Edith Piaf

Tanya Tagaq předvádí zcela nový druh vokální magie, její hlas proniká na samou dřeň lidských emocí. Pochází z etnika kanadských Inuitů- Eskymáků a navazuje na zpěvy, jimiž si kdysi ženy krátily dlouhé polární noci. V extrémních podmínkách polárních krajů Kanady vzniká extrémní hudba a zpěv inuitských žen působí na laika spíš jako rytmické výkřiky vrcholné rozkoše nežli jako muzikální projev. Když londýnský DJ Charlie Gillett přizval Tanyu Tagaq do svého "rozhlasového ping-pongu" jako hosta, musel pak její vokální extravagance dovysvětlit: "Cokoli jste si mysleli, že jsme tady dělali, není pravda."


Tanya Tagaq vytváří abstraktní a emocionálně silné kompozice na hranici performance artu. Tagaq o své tvorbě říká: "Mým cílem je vše obnažit... to je podle mě skutečnost, a doufám, že to vycítí i publikum." Tanya Tagaq spolupracovala mj. s Björk (album a turné Medulla), která o ní prohlásila, že její zpěv je jako zpěv Edith Piaf - totální emoce. Na jejím posledním albu Blood hostují Mike Patton a kanadský rapper Buck 65.



zdroj: Rachot Production
zavřít