EXPOnáty Jardy Hudce II.

Vydáno 26.05.2010 | autor: redakce

Přípravy na Český národní den se neobešly bez potíží, plánovaná dvě koncertní pódia byla zredukována na jedno a ani to nebylo pořadateli plnohodnotně připraveno. Navzdory tomu, že na zkoušky zbylo podstatně méně času, se však koncerty, představení a vůbec celá česká přehlídka povedla. Nad očekávání.

EXPOnáty Jardy Hudce II. EXPOnáty Jardy Hudce II.

Produkční Jakub Švejda, organizující doprovodný program s koncerty a dalšími performancemi, mohl precizně zpracovaný bodový scénář zvukových zkoušek hodit do koše, protože technika prostě nefungovala a místo hraní se jen čekalo. Pořadatele evidentně zaskočily nároky na rockovou produkci, ačkoliv ridery s veškerými požadavky dostali s několikatýdenním předstihem. Žádné velké elektrifikované koncerty se jinde, alespoň do tohoto dne, neodehrávaly, v tom Češi drží primát. (Mimochodem, na stejném stagi hrál pouze během předešlého Polského dne čínský smyčcový orchestr mazurku a ten žádné kilowatty opravdu nepotřeboval... Švýcaři a prý i jiné národy kvůli omezením a nevyhovění ze strany organizátorů své prezentační dny skrečovali).  

 


Všechny kapely měly hrát 2-3krát, nakonec si reprízu dali jen Toxique, Laura a její tygři a Tam Tam Orchestra. Dopoledne hráli Gipsy.cz, odpolední „směnu“ absolvoval Čechomor, Pavel Šporcl za doprovodu klavíristy Petra Jiříkovského, Emil Viklický s česko-čínskou zpěvačkou Feng-yűn Song, Dan Bárta s Illustratosphere, 4tet Jiřího Korna, mezi nimi servírovali své ulítlé skeče Tros Sketos a v čínštině program moderovali Spejbl a Hurvínek :-). Po společném jamu Laury s TTO mělo ještě dojít na DJský set doprovázený saxofonem Radima Vychopeně, ale na ten už nezbyl čas. I tak je trochu z výše uvedených důvodů zázrak, že koncerty proběhly na výbornou. Tedy skoro, řekněme spíš na dvojku, protože v jednu chvíli to během hraní Illustratosphere a 4tetu v reprobednách zčistajasna ruplo, až nám málem praskly bubínky. Nicméně po pár vteřinách se mixpult restartoval a vše pokračovalo hladce. Zvukař Bártovy skupiny Bert Neven tento neobvyklý zkrat rezignovaně okomentoval: „Všechny stopy najednou zčervenaly a vyletěly jako rakety, nešlo s tím nic dělat.“ 

 

Kapela se ale nenechala rozhodit, byť jí to muselo pořádně zaskočit, a zkušeně navázala, čímž byla odměněna potleskem. Uznalé reakce doprovázely celý gig, diváci si vyžádali i přídavek. Ovšem ani s patřičnou energií podaná funková hymna I Got You (I Feel Good) nevyvolala zvýšený pohyb publika. Nemohla, protože diváci museli sedět a žádné tance nebyly dovoleny. 

 


Totéž platilo i v případě výtečného vystoupení Toxique, korunované pohovkovou show Kláry Vytiskové, nebo během perkusivní smrště bubeníků Miloše Vacíka. Jeho Tam Tam Orchestra byla předvojem nejpozoruhodnější akce Českého dne – zhruba hodinového červeno-modro-bílého průvodu napříč celým areálem, v němž se proháněli čeští performeři na chůdách, bruslích, na historických šlapadlech, „hokejistky“ s puky místo sukní a nechyběl ani populární krtek. Originální parade v režii bratří Cabanů, jako dělaný pro hravé Asiaty.    

Spoustu příznivců si našla i divadelní scéna, jež měla své místo poblíž dánského pavilonu, kde během desetihodinového programu přitahovaly největší pozornost La Putyka, Skutr nebo taneční groteska na chůdách Long Vehicle Circus

 

   

Povedený den měl své neoficiální zakončení, tzv. Czechpoint před hotelem Shanghai, kde Vojta „Gipsy“ Lavička a další muzikanti bavili asi 50 Čechů. Personál a ubytovaní hosté to nejenže tolerovali, ale seběhli se ven a tuhle veselici, v místních ulicích věc naprosto nevídanou, fotili a natáčeli. Přidali se např. i právě dorazivší zástupci streetartu a ještě tak posílili dvousetčlennou skupinu našich umělců.   


 

Jarda Hudec, Shanghai, 18.5.


Vyfoceno a natočeno na mobilní telefon Sony Ericsson Vivaz.
zavřít