Intro: Na bodě mrazu

Vydáno 02.05.2007 | autor: redakce

Snad žádné jiné zboží nebo odvětví nezaznamenaly v posledních letech, měsících a týdnech takový sešup jako cédéčka, devédéčka, tedy průmysl hudební a filmový. Nedokládají to toliko makroekonomická čísla, koneckonců hudba ani film nejsou jen o těchto nosičích a jejich snižující se prodeje se (aspoň kosmeticky) dohánějí jinými způsoby. Má teď spíš na mysli pokles, řekněme, společenský.

Ještě před pár lety byly nejžádanější DVD/CD tituly ozdobou mnoha výloh za pětset, tisíc i víc, aby se později staly (ne)placenou přílohou nejprve žánrových a posléze (téměř) všech časopisů, čímž se zásluhou trafikantů z obavy ze zlodějů raději zahrabaly pod pokladnu, a nakonec se za pár šupů přikládají k dennímu tisku. Tím však deklasace nekončí a dnes už by nás nemělo překvapit, že hodnota dévédéčka a kredit českého filmu zamrzá kdesi v chladícím boxu v Albertu, v umaštěném papírovém pytlíku přitaveném k paštikám. Jejich další osud raději věštit nebudu, stačí ocitovat přispěvatele jednoho blogu: „DVD jsou funkční (aspoň se nezkazily). Paštika taky dobrá. Teď by to chtělo DVD k rohlíkům a pivu.“

I přes toto konstatování vám zatím dál budeme servírovat muziku v klasické CD a DVD podobě, i když není složité nabídnout též přílohy digitální. Diskuse na tohle téma probíhá dnes a denně (viz např. téma tohoto čísla CD kontra MP3) a vítězství „virtuálních nad pevnými“ se zdá pouze otázkou času. Důležitější než forma však zůstává obsah a nás moc těší, že na naše (převážně vlastní a exkluzivní) přílohy stále reagujete pozitivně. Snad nemusím ani dodávat, že jakýkoliv námět, připomínku na tohle téma vítáme! Píšete, že jste si užili dubnové DVD Live At Montreux v podání světových legend a my se teď pro změnu pokusíme vyvážit věkový průměr reportích kompilací ampulí s mladou českou krví.

Jarda Hudec, vydavatel

Intro: Na bodě mrazu Intro: Na bodě mrazu

zavřít