A letošní Mercury Prize získává...PJ Harvey

Vydáno 07.09.2011 | autor: redakce

Vítězkou letošní britské hudební ceny Mercury, která byla udílena včera večer, je PJ Harvey. Ocenění tak vyfoukla například Adele, Metronomy, Jamesi Blakeovi nebo Tiniemu Tempah. PJ Harvey již získala Mercury Prize v roce 2001 a stala se tak jediným umělcem, který získal cenu dvakrát. Čerstvá držitelka Mercury Prize vystoupí v říjnu v Praze.

A letošní Mercury Prize získává...PJ Harvey A letošní Mercury Prize získává...PJ Harvey

pj-harvey-400wMercury Prize se udílí již od roku 1992, jde o oceněnění nejlepšího alba jednoho z interpretů Velké Británie a Irska. Historicky poprvé tuto cenu získali Primal Scream za album Screamadelica. Jde o alternativu k více komerčním Brit Awards. V porotě zasedá předem stanovený počet hudebníků, hudebních manažerů, novinářů a dalších osobností hudebního odvětví jak z Británie, tak z Irska.

Letošní udílění Mercury Prize proběhlo 6. září na galavečeru v Londýně, a poprvé měl každý nominovaný interpret možnost během udílení také zahrát. To odmítla z důvodu onemocnění bronchitidou pouze Adele. I tak se alespoň ceremoniálu zúčastnila.

Společně s oceněním za album Let England Shake získala PJ Harvey také částku 20 tisíc liber. Během děkovné řeči pak zpěvačka všem za ocenění alba poděkovala a zmínila se také o době, ve které získala svou první Mercury Prize za album Stories From The City, Stories From The Sea. Její úspěch byl totiž zastíněn událostmi 11. září v USA. 

Mercury Prize 2011 tak nezískali: Adele, Anna Calvi, Elbow, Everything Everything, Ghostpoet, Gwilym Simcock, James Blake, Katy B, King Creosote & Jon Hopkins, Metronomy a Tinie Tempah. Avšak i samotná nominace na tuto prestižní cenu je částečným zadostiučiněním.

Skvělou zprávou na závěr je to, že již 27. října vystoupí PJ Harvey v pražské Velké Lucerně.



Text: kofo, foto NME, archiv

pj_harvey_hp

 

zavřít