Elektroničtí mágové Kraftwerk po jedenácti letech uhranou Prahu

Vydáno 21.04.2015 | autor: redakce

Něměčtí pionýři umělých zvuků Kraftwerk se na scéně pohybují už pětatřicet let, přesto neulpívají v minulosti, ale snaží se jít s dobou. Dokáží to i českému publiku: 3. prosince dorazí do pražského Fora Karlín.

Elektroničtí mágové Kraftwerk po jedenácti letech uhranou Prahu Elektroničtí mágové Kraftwerk po jedenácti letech uhranou Prahu


Kraftwerk 2015 03Kraftwerk se do Prahy vrátí po jedenácti letech


Multimediální projekt Kraftwerk byl založen v roce 1970 Ralfem Hütterem a Florianem Schneiderem. Ti také založili své elektronické Kling Klang Studio v německém Düsseldorfu, kde byla nahrána a vyprodukována všechna alba kapely. V polovině sedmdesátých let dosáhli Kraftwerk mezinárodního uznání za své revoluční elektronické a zvukové postupy a své hudební experimentování s robotikou a dalšími technickými inovacemi.

Jejich skladby s využitím inovativních technických postupů, syntetických hlasů a computerizovaných rytmů měly a mají velký mezinárodní vliv napříč celou škálou hudebních žánrů: od elektronické hudby a hip hopu až po techno nebo synthpop. Ne náhodou obdrželi v loňském roce Ralf Hütter a jeho bývalý partner cenu Grammy Lifetime za svůj celoživotní přínos.


Počínaje retrospektivou svého Katalogu v Muzeu moderního umění v New Yorku v roce 2012 Kraftwerk v posledních letech opsali kruh a vrátili se zpět ke svým kořenům v rámci düsseldorfské umělecké scény z konce šedesátých let. Spojují hudbu s uměleckými performancemi, jejich 3-D koncerty jsou opravdu "Gesamtkunstwerk - naprostým uměleckým dílem."

Mistři obrazu i zvuku dorazí do Prahy ve složení Ralf Hütter, Henning Schmitz, Fritz Hilpert a Falk Grieffenhagen. Vstupenky jsou k dispozici za 1290 Kč.

TZ, ape

 

zavřít