Respect: hlavní program je tady!

Vydáno 07.06.2007 | autor: redakce

Hlavní program 10. ročníku world music festivalu Respect proběhne tento pátek a sobotu na Štvanici. Přiďte si zatančit na rytmy z Brazílie, Mali nebo Nigérie.

Respect: hlavní program je tady! Respect: hlavní program je tady!

Tartit (Mali)
Nádhera!” – komentoval Robert Plant skupinu Tartit na Festivalu v poušti v Mali. Nic nevypovídá lépe o fascinující rozlehlosti Sahary nežli hudba pěti žen a čtyř mužů nomádského etnika Tuaregů. Tartit hrají tichou, hypnotickou a trans navozující hudbu: ženy sedí v kruhu, rituální zpěv doprovázejí bubny, muži se přidávají s elektrickými i akustickými strunnými nástroji. Muži jsou zahalení, zpěvačky nikoli - u Tuaregů jsou to na rozdíl od jiných islámských národů ženy, kdo si svobodně vybírají manžely.



ZUCO 103 (Brazílie/Holandsko)
Jak zkombinovat sambu se samplovanou taneční hudbou? Lze propojit karneval v Riu s evropskými tanečními kluby? Zuco 103 předčí všechny rutinní fuze a staví na energii živého bubeníka, klávesového kouzelníka a ohnivých vokálech zpěvačky Lilian Vieiry z Rio de Janeira.

Etran Finatawa
(Niger)
"Elektrické kytary i tradiční nástroje se navzájem proplétají, zvolání i odpovědi vibrují v pouštní výhni. Srovnání nechme stranou, tento debut má sílu dynamitu," (Global Rhythm, 2006). Skupina Etran Finatawa ze Sahary byla letos nominována v cenách BBC Radio 3 jako objev roku. Mocnou a hypnotickou hudbu tvoří ostré tóny elektrických kytar, dunění perkusí a sborový zpěv. Domovem skupiny je stát Niger, který leží jižně od Alžíru, sestavu tvoří známí pouštní nomádi Tuaregové i hudebníci etnika Wodaabe, kteří jsou proslulí křiklavě



Program:

Pa/Fr 8.6. 16,30 - Ostrov Štvanice:
Téma DESERT BLUES:
Afel Bocoum (Mali)
Tartit (Mali)
Etran Finatawa (Niger)

So/Sa 9.6. 14,00 - Ostrov Štvanice:
Téma CLUB GLOBAL:
Ekvator (CZ)
Jim Murple Memorial (Francie)
Zuco 103 (Brazílie/Holandsko )
Sonic Junior (Brazílie)

www.respectmusic.cz
zavřít