Ambientní Stars Of The Lid v Praze

Vydáno 07.12.2007 | autor: redakce

Za doprovodu smyčcového kvarteta a vlastního video-umělce přijedou do Paláce Akropolis významní představitelé současného ambientu – dvojice Stars Of The Lid.

Ambientní Stars Of The Lid v Praze Ambientní Stars Of The Lid v Praze

Jejich letošní album Stars Of The Lid And Their Refinement of the Decline je kritikou oceňováno jako jedno z nejzásadnějších alb žánru ambient našeho tisíciletí. Jsou to už tři desetiletí, co Brian Eno položil základní kameny ambientní hudby. V naší digitální éře žánr neobyčejně vzkvétá a dvojice Stars Of The Lid je skvělým příkladem svěžího přístupu k náladotvorným kompozicím na hraně ticha.



Moderní technologie daly dvojici Brian McBride a Adam Wiltzie svobodu volně manipulovat se zvuky, internet jim umožnil pracovat společně na nahrávkách přes vzdálenost jedné zemské polokoule, přesto jsou výsledkem organické a lidsky vřelé skladby. Vznáší se v meziprostoru mezi soudobou vážnou a filmovou hudbou a experimenty s drženými tóny (drones). Sami hudebníci svůj styl definují jako „soundtrack k mžitkám, které poskakují pod zavřenými víčky očí“.



Na své zatím poslední desce, dvouhodinové nahrávce And Their Refinement of the Decline pracovali dlouhých šest let a kritika ji hodnotí jako mimořádný počin na poli současného ambientu. Do Prahy přijedou vůbec poprvé a hned v doprovodu smyčcového kvarteta a vlastního VJe.

Stars Of The Lid - 15. prosince, Palác Akropolis, Praha.
zavřít