VÁNOČNÍ KONCERT OLYMPICU V LUCERNĚ

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Nejstarší rock´n´rollová skupiny u nás OLYMPIK se sice opakovaně stáhla do ústranní, ale tradiční předvánoční show v pražské Lucerně si nikdy nenechá ujít. Těšit se můžete v sobotu 18. prosince.

VÁNOČNÍ KONCERT OLYMPICU V LUCERNĚ VÁNOČNÍ KONCERT OLYMPICU V LUCERNĚ

Původně se Olympic jmenoval Karkulka (Karlínský kulturní kabaret). Přejmenován byl podle klubu Olympik ve Spálené ulici. Psal se rok 1963 a doprovodná kapela Olympic hrála pro zpěváky jako Josef Laufer, Pavel Bobek, Miki Volek, Naďa Urbánková, Yvonne Přenosilová, Pavel Šváb a mnohé další. Vznikají hity jako Hvězda na vrbě, Dej mi víc své lásky, Snad jsem to zavinil já, Želva, Pták Rosomák.
V 70. letech vznikají hity Dynamit, Otázky, Bon soir mademoiselle Paris, Slzy tvý mámy. Odchází Jan Antonín Pacák a na dlouhou dobu usedá za bicí Petr Hejduk. Chvilku na basu hraje Jiří Korn, pak Ladislav Chvalkovský, potom Pavel Petráš, než se pevně basy ujme Milan Broum. Vzniká legendární FCO (Fan Club Olympic) Mimoň.

80. léta byla pro Olympic opět velmi úspěšná. Svědčí o tom hity Osmý den, Okno mé lásky, Jasná zpráva, Blíženci. V polovině 80. let přicházejí do skupiny Milan Peroutka místo Petra Hejduka za bicí a Jiří Valenta posiluje klávesy Miroslava Berky. Prvním songem této omlazené sestavy je šokující Jako tele na vrata. 19. května 1987 umírá zakládající člen skupiny Miroslav Berka a od této chvíle je skupina stále ve stejné čtyřčlenné sestavě (Janda, Broum, Peroutka, Valenta). Olympic natáčí Bigbít, Když ti svítí zelená, Ať.

V 90. letech Olympic přechází ze Supraphonu pod Jandovu agenturu Bestia. Vzniká populární instrumentálka Stejskání. Na koncertech není o skupinu velký zájem a tak se Petr Janda rozhodl, že Olympic ukončí svou koncertní činnost. 28. prosince 1992 se naplňuje do posledního místa "poslední" Lucerna. Celé turné ...jak se lítá vzhůru... je opět velice úspěšné a sály praskají ve švech. Ačkoli podobných „ukončení kariéry“ proběhla celá řada, skupina stále v plné síle si spolehlivě dokáže získat desetitisíce fanoušků.
Na tradičním vánočním koncertu v Lucerně si můžete vychutnat kromě klasických hitů i pár skladeb ze svého nového alba "Dám si tě klonovat", potěší Vás skladbami z Prázdniny na Zemi a Ulice.

současné složení:
Petr Janda - kytara, zpěv
Milan Broum - baskytara, zpěv
Jiří Valenta - klávesy, zpěv
Milan Peroutka - bicí



zavřít